Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas vrše pretrese na više od 50 lokacija na području Banje Luke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada.

Iz Tužilaštva BiH naveli su da pretrese, usmjerene na više od 20 lica osumnjičenih za neovlašten promet droge i oružja, vrše Agencija za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i MUP Kantona Sarajevo.

RTRS nezvanično saznaje da su uhapšeni Veljko Ugrenović, 1995. (Gradiška), Mladen Grbić 1978. (Gradiška), Savo Dragišić 1986. (Gradiška), Saša Vidović, 1990. (Gradiška), Goran Vidović 1965. (Gradiška), Aleksandar Vitez, 1974. (Gradiška), Filip Munjeran, 1991. (Gradiška), Goran Gvozden, 1982. (Gradiška), Dražen Karan, 1973. (Gradiška), Dragoslav Radaković, 1963. (Gradiška), Darko Vujić, 1971. (Gradiška), Kostadin Balaban, 1992. (Gradiška), Nebojša Tojagić, 1980. (Banjaluka), Dario Taškov, 1988. (Novi Grad), Radivoj Lekić, 1987. (Laktaši), Radoslav Narančić, 1956. (Srbac), Saša Narančić, 1983. (Srbac), Nikola Ilišević, 1980. (Gradiška), Dragan Gavrilović, 1980. (Gradiška) suspendovani policijski službenik PU Gradiška.

Pretresi u sklopu operativne akcije “Storidž 2” realiziraju se zbog postojanja osnova sumnje da su akteri ovog slučaja u prethodnom periodu izvršili krivična djela – organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, novlašteni promet oružjem i vojnom opremom i krijumčarenje ljudi.

Organizovana kriminalna grupa, protiv koje MUP RS i SIPA danas sprovodi akciju “Storidž 2”, sumnjiči se da je duži period krijumčarila drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ova grupa sumnjiči se da je vršila međunarodno krijumčarenje droge i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama.

Iz MUP-a RS saopšteno je da se pretresi vrše na 50 lokacija na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada, te da je slobode lišeno 19 lica.

Pretresi se vrše na osnovu naredbi Suda Bosne i Hercegovine a pod nadzorom Tužilaštva BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

Istragu sprovodi Tužilaštvo BiH, a saradnja je ostvarena i sa strukturama Evropola i EU.

(24sata.info)