Američki državni sekretar Mike Pompeo pokušao je da smanji tenzije oko odluke Velike Britanije da dozvoli kineskoj kompaniji Huawei ulogu u gradnji 5G komunukacione mreže, ali je kinesku Komunističku partiju Kine opisao kao najveću prijetnju modernog doba.

Velika Britanija usprotivila se sugestiji SAD odlukom da Huaweiju omogući ograničenu ulogu u gradnji 5G mreže. SAD, uključujući Pompea i predsjednika Donalda Trumpa, lobiraju da Britanija iz bezbjednosnih razloga isključi Huawei iz gradnje mreže.

Pojedini analitičari predviđali su da će Trumpova administracija tokom dvodnevne posjete Pompea Britaniji iznijeti kritike zbog odluke Londona.

“Kada dozvolite da informacija o građanima ili o nacionalnoj bezbjednosti prolazi mrežom koju kineska Komunistička partija može da preuzme, to stvara određeni rizik. Uvjeren sam da će naše dvije zemlje pronaći način da zajedno rade na rješavanju ovih nesuglasica”, istakao je Pompeo.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije uz šefa britanske diplomatije Dominica Raaba dodao da smatra da je kineska Komunistička partija “centralna prijetnja našeg vremena”.

(24sata.info)