Večeras je neposredno do aerodroma u Ženevi izbio požar, na mjestu budućeg centra za azilante. Situacija je pod kontrolom, ali su neki dolazni letovi preusmjereni.

Za sada nema izvještaja o mogućim žrtvama.

Letovi sa aerodroma u Ženevi prekinuti su večeras nakon što je veliki požar izbio odmah iza ograde aerodroma, rekao je portparol drugog najprometnijeg aerodroma u Švicarskoj.

Crni dim se u početku mogao vidjeti sa lokacije gradilišta koje je planirano da bude centar za azilante.

“Zbog požara na rubu piste, slijetanja i polijetanja su obustavljeni od 17:35 sati “, objavio je aerodrom na Twitteru.

Large fire erupts near Geneva Airport in Switzerland forcing all flights to hold or divert. Fire is near what is reportedly a center for refugees under construction.

alexlaguardia1 pic.twitter.com/HTy8oErMKa

— Breaking Aviation News & Videos (aviationbrk) May 20, 2022
Glasnogovornik aerodroma Ignace Jeannerat izjavio je da je požar “pod kontrolom”, ali da osoblje mora “osigurati područje i ukloniti opasne fragmente”.
Jeannerat je kazao kako je vatra je bila “izvan ograde aerodroma” i “stvorila je mnogo dima”. Neki dolazni letovi su preusmjereni za Basel.

Ženeva je drugi najprometniji aerodrom u Švicarskoj nakon Ciriha. Aerodromska pista se nalazi na rubu švicarske teritorije, u blizini granice sa Francuskom.

U 2021. godini, aerodrom u Ženevi primio je više od 5,9 miliona putnika, što je pad sa nivoa prije pandemije od skoro 18 miliona u 2019. godini.

(24sata.info)