Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Njujorku da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski “velika zvijezda” bez obzira da li se nekom to sviđa ili ne.

Na pitanje novinara o njegovom jučerašnjem govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i utiscima kojima je ostavio, ali i tome da je na zvaničnom YouTube kanalu njegov govor bio gledaniji od obraćanja Zelenskog, Vučić je rekao da ukrajinskog predsjednika „ima svuda“.

„Da, moj govor je na tom kanalu bio duplo gledaniji, ali to ne znači mnogo. On je velika zvijezda, mi smo mali. Može da vam se sviđa ili ne, zaista je velika zvijezda i predsjednik je mnogo veće zemlje nego što je naša zemlja“, rekao je Vučić.

Upitan o „podsmijehu prevodioca na kraju njegovog govora u UN-u“, Vučić je naveo da se „prevodioc osmjehnuo, ali da su se neki protivnici podsmjehivali nakon njegovog ‘Živjela Srbija'“.

„Oni imaju ‘Slava Ukrajini’, ali ‘Živjela Srbija’ je nekoga sramota… Podsmjehivali su se neki (politički) protivnici, oni se stide što su iz Srbije, a ja se ne stidim, ako predsjednik Zelenski može da kaže ‘Slava Ukrajini’, a što mene da bude sramota da kažem ‘Živjela Srbija’, šta je problem“, upitao je Vučić.

Vučić je ocijenio kako je njegov govor izazvao pažnju jer je „drugačiji“.

„Neko mali se drznuo da kaže istinu. Izlazili su iz sale da me sačekaju da bi mi čestitali i kažu da to nisu čuli deset godina“, izjavio je Vučić.

“Postavlja se pitanje jesam li učinio nešto dobro za Srbiju jer su se naši ljudi učinili ponosnim. Ono čime se ja moram rukovoditi jesmo li napravili nešto dobro za našu zemlju. Mislim da jesmo. Strasnije smo i vrlo argumentovano branili našu poziciju i svakome pokazali da nismo šaka zobi koju mogu da pozobaju, zato što su oni veliki, a mi mali. Podigli smo svoju cijenu i pokazali da smo u stanju boriti se za svoje stavove. Oni sada svi znaju da smo mi pokvarili taj narativ jedinstva o borbi za teritorijalni integritet jer smo podsjetili na licemjernosti iz prošlosti”, rekao je Vučić.

Na kraju razgovora s novinarima, Vučić je rekao kako Srbiju, ali i svijet čekaju brojni problemi.

“Imamo li izbora? Gori nam situcija dole na Kosovu, a imamo bezbroj problema s energetikom. Svi drugi imaju problema s hranom, nije isključeno da ih bude i u našoj regiji. Ovi sukobi neće da prestane skoro. Bit će sve teže. Prisustvovat ćemo velikom svjetskom sukobu, ali gledat ćemo da Srbija preživi”, zaključio je Vučić.

(24sata.info)