Povodom 60. rođendana preminule princeze Diane, njena vjenčanica biće prvi put izložena u javnosti i to u Kensingtonskoj palati.

Izložba će biti postavljena u palati Kensington tokom ljeta, u čast obilježavanja princezinog rođendana, kao i obilježavanja 40 godina od vjenčanja Diane i princa Charlesa.

Kako su najavili kustosi kraljevske palate, prinčevi William i Harry dozvolili su da se vjenčanica njihove pokojne majke, princeze Diane, nađe na izložbi “Royal Style in the Making”, koja se otvara 3. juna 2021. godine.

Prvi put poslije 25 godina, haljine s volumenima od čipke s velom dužine 25 metara, koju su dizajnirali Elizabeth i David Emanuel, biće dostupna javnosti.

Pored Dianine vjenčanice, na izložbi će se prvi put naći i tkanina koja je korištena za haljinu kraljice Elizabete Druge iz 1937. godine.

“Naša ljetna izložba u palati Kensington prikazaće neke od najvećih talenata britanskog dizajna, čiji je rad presudan za oblikovanje vizuelnog identiteta kraljevskih porodica tokom dvadesetog vijeka”, rekao je kustos izložbe Matthew Story.

Prvog jula, na dan 60. rođendana princeze Diane, biće otkrivena i statua pokojne princeze koju su naručili prinčevi William i Harry.

(RTS)