Izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea u SAD mora biti zabranjeno i britanske vlasti ga moraju smjesta osloboditi, saopštila je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Zahtjev Skupštine, koji je sastavilo 327 zakonodavnih tijela iz svih zemalja Vijeća Evrope, dio je rezolucije koja je juče usvojena pod nazivom “Prijetnje slobodi medija i bezbjednosti novinara u Evropi”.

U dijelu Rezolucije 2317, u kojoj se članice Vijeća Evrope pozivaju da učine više za zaštitu novinara i uzbunjivača, navodi se da Skupština smatra da zatvaranje i krivično gonjenje Assangea predstavlja opasan presedan za žurnaliste.

U dokumentu se napominje da se Skupština pridružuje preporukama specijalnog izvjestioca UN za mučenje i druge oblike okrutnog, nehumanog i degradirajućeg tretiranja ili kažnjavanja Nielsa Melcera, koji je 1. novembra 2019. godine upozorio da treba zabraniti izručenje Assangea SAD i smjesta ga osloboditi.

Melcer je oštro kritikovao vlasti Velike Britanije, SAD, Švedske i Ekvadora zbog toga što nisu propisno ispitali njegove izvještaje o tome da je Asssange izložen psihičkoj torturi, javio je “Sputnjik”.

Asssangeu prijeti do ukupno 175 godina zatvora ukoliko bude osuđen na osnovu optužbi za ulogu u objavljivanju povjerljivih američkih dokumenata koji upućuju na mogućnost da su američke snage u Iraku činile ratne zločine.

(24sata.info)