NASA-ina sonda DART sinoć se namjerno zabila u asteroid, 160 metara široki Dimorphos, u testu zamišljenom kako bi se ispitalo mogu li se takvi objekti koji mogu ugroziti Zemlju skrenuti na siguran način.

“Susret” se dogodio u 1.14 po našem vremenu.

DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja je pokušala skrenuti s putanje opasan objekt u direktnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar o planet Zemlju, rekao je direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen.

Bit će potrebno nekoliko sedmica kako bi znanstvenici saznali je li njihov eksperiment bio uspješan.

NASA je 2016. godine osnovala Ured za koordinaciju planetarne obrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnja NEO-a (Near-Earth Object, objekt u blizini Zemlje) velikih dimenzija – od najmanje 30 do 50 metara – koji bi mogli oštetiti Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Astronomi trenutno ne znaju prijeti li Zemlji neki NEO, no asteroid je prije nekih 66 miliona godina ostavio golem krater na meksičkom poluotoku Yucatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaura.

Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u studenome 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.

Dimorphosov promjer je oko 160 metara i on je poput mjeseca koji kruži oko većeg asteroida Didymos.

(Hina)