Predsjednik Fife, Gianni Infantino, najglasniji je u zalaganju za ideju da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine.

Švicarac smatra da bi takav sistem igranja svake dvije godine učiniti da prestanu migracije iz Afrike i s Bliskog istoka prema Europi te da će time doći do smanjenja broja migranata koji se utope u Mediteranu pro pokušaju prelaska.

“Nije ovo samo pitanje toga želimo li imati Svjetska prvenstva svake dvije godine. Ako mislimo na ostatak svijeta i veći dio Europe, onda moramo misliti i o tome što im nogomet donosi. Nogomet je pitanje šanse, nade, reprezentacija kojima se ljudi ponose… Ne možemo reći ostatku planeta: ‘Dajte nam svoj novac, a gledajte nas na TV-u.’ Moramo ih uključiti”, rekao je Infantino pa dodao:

“Moramo pronaći način da uključimo ostatak svijeta, da damo nadu Afrikancima, da ne moraju prelaziti Mediteran u želji da pronađu bolji život, a zapravo se masovno utapaju u moru. Moramo im dati priliku, dati im dostojanstvo. Ne samilošću, nego davanjem mogućnosti ostatku planeta da sudjeluje.”

(24sata.info)