Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković kazao je povodom sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine da postoji zabrinutost Srba u BiH, kao i da će Vučić pokušati da ublaži te tenzije i staviti do znanja da Srbija podržava Dejtonski sporazum.

Selaković je za RTS rekao da su ozbiljnost situacije i politički autoritet Vučića uticali na to da svi pozvani predstavnici srpskih stranaka iz BiH prisustvuju sastanku povodom Programske deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA).

“Srbija ima svoju konstantu u odnosu prema BiH i ona poštuje Dejtonsku BiH”, rekao je Selaković, prenosi RTS.

On je naveo da je za promjenu Sporazuma iz Dejtona potrebna saglasnost svih strana.

“Srbija je brojnim projektima obuhvatila svih 63 opština u Republici Srpskoj, kroz različite projekte pomogla je kroz izgradnju ili obnavljanje vrtića, škola, bolnica”, kazao je Selaković.

Dodao je da je zaključno sa sljedećom nedjeljom sadašnji nivo pomoći Srbije Republici Srpskoj vrijedan 34 miliona eura.

Vučić će razgovarati u 12 sati u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske o situaciji u BiH poslije odluke SDA da usvoji Deklaraciju kojom traži uspostavljanje Republike Bosne i Hercegovine.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva Srbije, sastanku će prisustvovati i predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Po završetku sastanka, predviđeno je da se učesnici obrate novinarima.

(24sata.info)