Foto: FENA

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) razgovarali su tokom protekla dva dana u Sarajevu o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini ponovivši posvećenost teritorijalnom suverenitetu.

Osim članova Upravnog odbora PIC-a, sastanku je prisustvovao i specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt iznio je na pres-konferenciji osnovne stvari o kojima su politički direktori razgovarali posebno naglašavajući da su osuđeni svi pokušaji ugrožavanja funkcioniranja državnih institucija ili smanjenja njihovih nadležnosti.

– To utiče na stabilnost zbog čega će takvo ponašanje imati posljedice te je iskazano opredjeljenje za sve mjere i nekoliko je opcija na stolu. Istaknute su mjere poput uvjetovanja finansijske podrške i druge stvari koje se tiču ekonomskih posljedica – naveo je Schmidt.

Politički direktori podvukli su da je BiH suverena država koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta koji su ustavni dio države i funkcioniraju na osnovu Ustava BiH što je, kaže Schmidt, opće poznata stvar, ali se na nju treba podsjećati jer je mnogi zaboravljaju.

Ponovio je da Republika Srpska nema zakonskih ovlaštenja da se jednostrano povuče iz ustavnopravnog poretka BiH, a ovakva situacija ugrožava ekonomski rast jer investitori sumnjaju u stabilnost zbog političke situacije.

Najavio je da će razgovarati sa svim političkim dužnosnicima, kao i da će pozvati državni parlament da donese zakon o sankcioniraju negiranja genocida, ratnih zločina te veličanja ratnih zločinaca jer su to međunarodni standardi.

– Nije pravi način da se takvo pitanje politizira, tako se ne odaje počast žrtvama. Razumijem da neki imaju dojam da su nametnute izmjene Krivičnog zakona okrenute jednoj strani, ali to nije tačno jer se žrtve ne razlikuju po etničkoj pripadnosti, one su žrtve – podvukao je Schmidt.

Ukoliko bi se u parlamentu donio takav zakon, onda bi nametnute izmjene Krivičnog zakona bile ponovo izmijenjene, ali to je jedna od načina, kaže Schmidt, naglašavajući da se politika ne smije uvoditi u razgovore o žrtvama jer rješenje ovog pitanja pomoglo bi budućim generacijama BiH.

Na pitanje da li ima odriješene ruke da djeluje kada je u pitanju donošenje zakona Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju iz državnih institucija poput zakona o entitetskoj agenciji za lijekove, ponovio je da će doći do određenih razrješenja tih pitanja.

Uz novinsku napomenu da bi se finansijsko uvjetovanje moglo odraziti samo na građane, ali ne i na odgovorne političare, Schmidt je kazao da se razmatraju i pojedinačne sankcije, a oni protiv kojih bi bile uvedene već to mogu pretpostaviti.

Pozvao je na kraju na rješavanje problema u Bosni i Hercegovini iako, kaže, ponekad postoji osjećaj da pojedinci ne žele rješavati problema. No, naglašava da je spreman na pregovore i nastavak razgovora.

(FENA)