Svečanom ceremonijom dodjele nagrada večeras je u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) okončano ovogodišnje, 18. po redu izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“.

Nakon odgledanih šest ostvarenja u konkurenciji Festivala, stručni žiri u sastavu Almir Imširević, kao predsjednik i članovi Marko Misirača i Velimir Pšeničnik Njirić donio je odluke o nagradama za najbolju predstavu u cjelini, režiju, glumca i glumicu.

Tako je najbolja predstava u cjelini, po izboru stručnog žirija, koja je ponijela titulu „Velika liska-gran- pri“ Festivala „Ritina škola“ rađena u produkciji „Planet Art“ iz Zagreba.

Najbolji glumac

„Velika liska“-Plaketa „Ahmet Obradović“ dodijeljena je Nikoli Pejakoviću za rediteljsku postavku komada „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, rađenog u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Za ulogu u ovom komadu nagrađen je Željko Erkić, koji je sa ovog Festivala ponio nagradu „Velika liska“, kao najbolji glumac.

„Veliku lisku“ za najbolju glumicu dobila je Jelena Kordić-Kuret za ulogu u predstavi „Ja od jutra nisam stao“ Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar.

U svečanoj završnici Festivala,tradicionalno, dodijeljena je i nagrada „Dnevnog avaza“, najtiražnijeg dnevnog lista u BiH i jednog od medijskih partnera „Mostarske liske“. Ove godine, nagrada „Avazov zmaj“ pripala je ostvarenju „Heroj nacije“ Narodnog pozorišta Mostar.

„Heroj nacije“ je i po izboru publike ocijenjena najboljom predstavom ovogodišnjeg Festivala „Mostarska liska“, a u čijem su žiriju bile Nada Dalipagić, Sarah Sarić i Faris Smajkić.

Koncert “Divanhane”

Žiri medija u čijem su sastavu bile novinarke „Dnevnog avaza“, Meliha Smajkić, FENA-e, Cvita Kusić i Federalne televizije, Rosanda Zovko, odlučile su najboljom predstavom ocijeniti komad „Predstava za početnike“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Nakon ceremonije, u čast nagrađenih, održan je koncert grupe „Divanhana“.

Inače, u okviru Festivala, koji je među teatarskim radnicima širom regiona prepoznat po svom šarmu i posebnoj energiji, bili su izvedeni i brojni prateći sadržaji, izložbe, promocije knjiga i radionice.

(Avaz)