Ako želite ubrzati rast kose te zadržati zdravo vlasište, sljedeće pogreške treba izbjegavati prilikom pranja kose.

Pranje kose kod većine ljudi vjerojatno izgleda jako slično. Šampon umasirate na mokru kosu, isperete, zatim nanesete regenerator koji nekoliko munita ostavite na kosi te ga isperete. To ipak možda nije najbolji način i ove greške trebali bi izbjegavati, piše The Smart Local.

Masiranje vlasišta noktima

Masiranje vlasišta noktima je ugodno, ali nažalost nije korisno. Ovako možete oštetiti zaštitni sloj vlasišta i uzrokovati upalne reakacije. Rezultat bi mogao biti svrbež vlasišta zbog kojeg se želite nastaviti grebati i samim time možete se nači u začaranom krugu. Umjesto toga šampon i regenerator treba umasirati jagodicama prstiju.

Kriva četka za raščešljavanje mokre kose

Jedan od prvih koraka nakon pranja kose za mnoge je raščešljavanje mokre kose. Iako ovo nije nužno loše potrebno je voditi računa o tipu četke koju koristite za navedeno. Kosa je posebno osjetljiva kada je mokra, stoga je potreno koristiti četku kojom ćete ukloniti sitne čvorove ili ju temeljito očetkati prije samog pranja.

Pranje kose prevrućom vodom

Vrući tuš mnogima je opuštajuć, ali pretopla voda nije toliko dobra za vašu kosu, kao ni kožu. Vruća voda otvara vanjsku kutikulu, na taj način isušuje kosu i pritom ju čini sklonijom lomljenju. Prilikom pranja kose koristite mlaku vodu kako bi se proizvodi za njegu bolje upili. Kao posljednji korak, najbolje je ponovno prijeći kosu hladnom vodom kako bi se zaštitni sloj ponovno zatvorio. Na taj način kosa će izgledati sjajnije i glađe.

Kosu šamponirate samo jednom

Jedno šamponiranje kose često nije dovoljno da se ukloni sva prljavština koja se danima nakupljala na vlasištu, stoga je prije korištenja regeneratora potrebno drugi put našamponirati kosu. U svakom nanošenju šampona potrebno ga je dobro umasirati u vlasište vrhovima prstiju.

Sušenje kose ručnikom

Još jedna greška koju brojni čine je sušenje ručnikom. S obzirom na to da je kosa u mokrom stanju posebno osjetljiva, njezino jače trljanje ručnikom može oštetiti njezin zaštitni sloj i učiniti ju lomljivom. Ako je moguće, pustite da se kosa osuši sama ili nježno istisnite višak vode ručnikom umjesto da je trljate. Uz to, ručnici od mikrovlakana dobra su alternativa onim klasičnima.

 

(N1)