Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji  Bosne i Hercegovine u utorak, 31. svibnja, za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 3,04 KM/litru, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 3,17 KM/litru, doznaje Fena iz Sektora za cijene i analizu tržišta Federalnog ministarstva trgovine.

Tako je prosječna maloprodajna cijena PREMIUM bezolovnog benzina 95, BAS EN 228-BMB 95 u utorak, 31. svibnja, viša za 6,29 posto u odnosu na 4. svibnja ove godine kada je iznosila 2,86 KM/litru, dok je prosječna maloprodajna cijena DIZEL BAS EN 590 (10ppm) viša za 1,93 posto također u odnosu na 4. svibnja ove godine kada je iznosila 3,11 KM/litru.

Na benzinskim crpkama u FBiH u utorak raspon maloprodajnih cijena za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,86 do 3,31 KM/litru, dok se za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) kreće od 3,11 do 3,36 KM/litru.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u ponedjeljak, 30. svibnja, ovo Ministarstvo zaprimilo je 201 obavijest o promjeni cijena i marži.

Od navedenog broja obavijesti većina se odnosi na povećanje cijene benzina od 0,05 KM/litru, navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Iz tog ministarstva također podsjećaju da je ranije Vlada Federacije BiH propisala mjeru neposredne kontrole cijena i odredila maksimalnu visinu marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata, a s obzirom na cjelokupnu situaciju na globalnom svjetskom tržištu sirove nafte, a u cilju sprečavanja enormnog povećanja cijena naftnih derivata.

Naime, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u travnju 2021. godine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (“Službene novine Federacije BiH”, broj 26/21), a navedenom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Ova Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja prošle godine.

U skladu sa propisanom Odlukom maloprodajne marže naftnih derivata u maloprodaji se kreću do propisanog iznosa, odnosno u rasponu od 0,20 do 0,25 KM/litru.

Iz resornoga ministarstva također navode kako kontinuiranu kontrolu nad primjenom ove Odluke vrše nadležne tržišne inspekcije.

Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije spomenutog ministarstva FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu. Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama. Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje.

(24sata.info)