BeReal, nova društvena mreža koja se temelji na slikama, privukla je pažnju svojim naumom da razbije opsesiju društvenih mreža perfekcionizmom, a da je pomakla granice, govori i činjenica da ima više od jedan milion preuzimanja.

Format je sličan Snapchatu, s bitnom razlikom što na njemu nema uređivanja, nema popravnih, ako to učinite, aplikacija će upozoriti druge korisnike, označavajući tačno koliko je ponovnih snimanja trebalo. Ova aplikacije potiče objavljivanje netaknutih, prirodnih i potpuno neuređenih fotografija, tačno onakvih kakva je vaša stvarnost trenutno.

Cilj aplikacije je da to bude “novi i jedinstven način kako da otkrijete ko su zapravo vaši prijatelji u svakodnevnom životu”, i upravo zato ne sadrži nikakve trikove, nema mogućnosti filtriranja i uređivanja fotografija. Sve to kroz samo jednu želju – da se razbije opsesija društvenih medija perfekcionizmom te da se kroz stvarne i realne fotografije pokaže ko ste vi zapravo!

BeReal svojim korisnicima u bilo koje doba dana šalje notifikaciju da imaju dvije minute za snimiti nefiltriranu fotografiju koristeći i prednju i zadnju kameru na svojim telefonima. Fotografije se mogu snimiti i nakon tog vremena, ali korisnici će biti obaviješteni da je došlo do kašnjenja u stvaranju slike i da to možda nije iskren prikaz vašeg trenutnog života.

Ova mreža je prvenstveno nastala u Francuskoj, a privlači sve više studenata u SAD. BeReal je osmišljen kao platforma za “iskrenost” koja korisniku svaki dan pruža priliku za objavu koju može poslati prijateljima, ali u roku od 120 sekundi, a objava se sastoji od dvije fotografije snimljene prednjom i zadnjom kamerom na smartfonu.

Kako koristiti BeReal?

Ako želite koristiti BeReal, prvo će vam trebati nalog koji ćete otvoriti u aplikaciji za Android ili iPhone. Nakon što ste skinuli program, on će vas pitati za pristup kontaktima kako bi vas spojio s prijateljima koji već koriste uslugu (ako želite, naravno, možete to odbiti). Za kraj, BeReal će od vas tražiti ime, rođendan i telefonski broj pošto je slanje podsjetnika za objavu vrlo važan dio iskustva.

BeReal takođe nove korisnike podstiče da odmah snime prvu fotografiju. Jednom kada na BeRealu podijelite fotografiju, vaši pratioci dobijaju mogućnost reakcije na vaš sadržaj, ali ne kroz lajkanje, već foto-reakciju. Osim toga, poput Snapchata ili Instagrama, možete postaviti svoj račun na discovery mode, a što znači da je vaš BeReal javan i da svako s aplikacijom može vidjeti vašu fotografiju dana. Korisnici takođe mogu i objavljivati fotografije koje su snimili u dozvoljenom razdoblju, no valja voditi računa da će takve objave dobiti oznaku da nisu odmah objavljene.

Da biste napravili objavu, moraćete aplikaciji dati pristup vašim kamerama. Nakon što prebacite kameru na obje strane i provjerite osvjetljenje dodavanjem opcije blica, pritisnite na krug u sredini donjeg dijela ekrana kako biste snimili vaše fotografije. Vaše će iskustvo pratiti tajmer od dvije minute koji će dozvoliti nekoliko snimanja iste objave – sve dok je to napravljeno u roku.

Nakon toga možete birati ko će vidjeti vaše fotografije, bilo to na globalnom feedu, bilo to samo među prijateljima. Vaša geolokacija će takođe biti uključena u objave osim ako ju isključite. Konačno, nakon što sve odradite, moći ćete napisati tekst ispod slike.

Vaši će prijatelji moći komentarisati i ostavljati RealMojije na BeRealsima, dok će istu stvar moći raditi stranci ako ste objavu objavili globalno. Za razliku od TikToka i Instagrama, sadržaj feeda se briše svaki dan te zamjenjuje novom kolekcijom objava. Korisnici imaju mogućnost spremanja starih objava u memoarima, uz uslov da ih nakon toga neće moći opet objaviti.

Najbolji dio ove aplikacije je što ćete početi shvatati da niste jedina osoba na kugli zemaljskoj koja ne izgleda i ne osjeća se nevjerovatno dobro svaki dan, cijeli dan te da svako ima trenutke koji su daleko od blještavila i glamura. Možda zvuči kao nešto što je i više no očigledno, ali je u pitanju ono na šta najčešće zaboravljamo upravo zbog zabluda nametnutih od strane objavljivanja pomno odabranih, uređenih i insceniranih trenutaka. Neki životi možda jesu ljepši, ali većina onih koje vidite na Instagramu, a posebno osoba koje poznajete je vrlo vjerovatno podosta slična vašem. Jedina je razlika u tome što su drugi možda malo bolji u uređivanju svog sadržaja.

(24sata.info)