Cijene pilećeg mesa i peradarskih proizvoda trebali bi pojeftiniti u narednih desetak dana u Bosni i Hercegovini, piše BHRT.

Kako su naveli, ta informacija im je potvrđena u Koordinaciji peradara/živinara BiH, a kao razlog smanjenje cijena naveli su odluku Srbije da ukine embargo na izvoz žitarica u BiH.

“Narednih dana bi trebalo doći do blagog pada cijena pilećeg mesa i proizvoda u peradarstvu kada se ta sirovina koja je uvezena iz Srbije počne koristiti u hrani (za perad op.a.)”, naveo je Edin Jabandžić iz Koordinacije peradara/živinara BiH.

Rat u Ukrajini, koja predstavlja jednu od evropskih žitnica, doveo je do problema u snabdjevanju tržišta žitaricama od čije cijene u najvećoj mjeri zavisi konačna cijena pilećeg mesa.

Svaki brojler u prosjeku pojede oko četiri kilograma stočne hrane tokom jednog ciklusa, a uzme li se u obzir da BiH, koja ima malu proizvodnju žitarica, godišnje proizvede oko 30 miliona brojlera jasno je koliko su ovdašnji peradari ovisni od uvoza i koliko sve to utječe na cijenu finalnog proizvoda.

Podsjetimo da se cijene pilećih fileta trenutno kreću od 12 KM do 14 KM. Kilogram svježeg pileta je oko 6 KM, kao i kilogram bataka.

 

(24sata.info)