Broj umrlih u napadu na školu u ruskom gradu Iževsku u ponedjeljak narastao je na trinaest, a među njima je sedmero djece, objavili su ruski dužnosnici.

Motiv napadača koji si je oduzeo život nije poznat. Napad se dogodio u prijestolnici Udmurtije, regije smještene oko hiljadu kilometara istočno od Moskve.

Tamošnje vlasti objavile su da je među umrlima sedmero djece, dvoje učitelja i dvoje čuvara, a dvadesetak ljudi je ozlijeđeno.

Napadač na školu u Iževsku nosio je crnu majicu s nacističkim simbolima i fantomku, javlja TASS. Sa sobom nije imao nikakve dokumente, pa je još uvijek u toku utvrđivanje njegova identiteta, dodaju.

Vladimir Putin komentirao je napad na rusku školu, prenosi AFP. Ruski predsjednik rekao je da je to bio “nehumani teroristički napad”.

Napadač imao dva pištolja i hrpu punih šaržera, na njima ispisano “mržnja”

Dva pištolja i velik broj šaržera za njih nosio je muškarac koji je u ponedjeljak ujutro napao školu u Iževsku, vidljivo je u snimci koju je objavio Istražni odbor Ruske Federacije.

Snimka prikazuje najmanje dva pištolja. Napadač je pripremio 10-ak okvira s mecima kalibra 9 mm. Na njima je crvenom bojom ispisana riječ “mržnja”.

“Policija je pronašla tijelo muškarca koji je otvorio vatru. Nakon svog pohoda oduzeo si je život.”

Rusija je proteklih godina imala nekoliko pucnjava u školama.

U maju 2021. naoružani tinejdžer ubio je sedmero djece i dvoje odraslih u 280 kilometara udaljenom Kazanu.

U aprilu ove godine naoružani muškarac ubio je dvoje djece i učitelja u vrtiću u središnjoj regiji Uljanovsk, također u blizini Kazana i Iževska, prije no što je počinio samoubistvo.

(Index)