Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske danas je u posjeti Valpovu dao izjavu za medije, gdje je, između ostalog ponovo govorio o Bosni i Hercegovini, ali i o Šefiku Džaferoviću, članu Predsjedništva BiH kojeg je nazvao sponzorom mudžahedina u Kaknju.

Upitan da dodatno komentariše svoje izjave o Srebrenici i genocidu, Milanović je odgovorio s pitanjem “šta to nije dovoljno rekao u prethodna dva dana?”.

“Šta god kažeš u dobroj namjeri imaš te svrake koje samo krešte, koje se javljaju, nekakav predsjednik udruženja Bošnjaka u Hrvatskoj koji ne može dobiti 100 glasova, koji šuti kad član Predsjedništva BiH, inače hudbaš iz Zenice koji je dovodio mudžahedine u BiH, ima dosta pitanja za tog čovjeka.. Kad govori da je Hrvatska organizovala zločinački poduhvat u BiH i onda dođe u Hrvatsku i očekuje slatko od višanja i da ga poljubim u oba obraza. Ja o ovome nisam govorio dok nisam vidio da postoje ljudi koji rade profit. Ne vidim neke ljude da dolaze na mjesta pogibije drugog naroda. Glavni grad Hrvatske je Zagreb, nije Sarajevo”, rekao je Milanović.

Dodao je na to da je bio u Srebrenici, ali da ne vidi “neke ljude da dolaze na mjesta pogibije drugih naroda”.

“Slušamo u Saboru od koalicijskog partnera Andreja Plenkovića (Milorada Pupovca, op.a.) da je hrvatska vojska počinila etničko čišćenje na počeku rata i nakon rata. Takve stvari mi smetaju. Ja sam bio u Srbu 2008., Pupovca nikad nisam vidio da je došao u Bačin, u Prominu… Ali vidim Džaferovića, sponzora mudžahedina u Kaknju, kako dolazi u Vukovar provocirati Srbe. Ne dolazi iz pijeteta prema Hrvatima jer te iste Hrvate i njihovu državu naziva ratnim zločincima. E to je problem i o tome ćemo razgovarati”, poručio je Milanović.

“Hoćemo li prestati s tim glupostima. To su tužne i grozne priče. Šta je sa Vukovarom, taj grad je sistematski uništavan, štakori su ubijani, ne dva dana u okolnim šumama nego sistematski. Ja nisam čuo nikoga u Hrvatskoj da kaže da je to genocid”, kazao je Milanović.

“Definicija genocida je kaučuk definicija. To se rasteže. Figu to nije tema za razgovor. To nije nebeski zakon. Sud kakav god da je i ko god da su i da je donio deset presuda to je politička kvalifikacija. Ako je tako, ponavljam ono što sam rekao, a to je da moramo naći drugi naziv za ono što su nacisti napravili”, dodao je.

Dodao je da mu smeta se Srbima insinuira da je genocidan, isto kao što bi mu smetalo da se to radi Hrvatima.

Dotakao se i pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH koji se posljednjih mjesec intenzivno vode, a u kojima su moderatori specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za Balkan Gabriel Escobar i predstavnica EU Angelina Eichhorst.

“Bošnjačko vođenje politike je pogubno. Oni su se zatvorili u bačvu i pregovaraju sami sa sobom. Vjeruju da će im trećerazredni američki diplomate donijeti dominaciju nad Hrvatima. Imam radosnu vijest – neće”, zaključio je Milanović..

(24sata.info)