Memorijalni centar Srebrenica čestitao je rediteljici Jasmili Žbanić na brojnim uspjesima koje je ostvarila s filmom “Quo vadis, Aida”.

Iako nije osvojila Oscara, film s temom genocida u Srebrenici, još jednom je skrenuo pažnju svjetske javnosti na najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

“Čestitamo rediteljici Jasmila Žbanić i timu produkcije Deblokada, a posebno Damiru Ibrahimoviću, Narcisi Cvitanović i Mirzi Hamziću sa kojima smo imali priliku sarađivati prilikom pripreme bh. premijere filma “Quo vadis, Aida?”, na izuzetnim međunarodnim uspjesima postignutim kroz nominacije za nagrade Oscar i BAFTA, ali i brojne osvojene filmske nagrade širom svijeta.

Hvala državama koje su podržale produkciju ovog filma, te svima onima koji su na bilo koji način podržali njegovu realizaciju.

Ponosni smo na hrabrost i borbu Hasana Nuhanovića. Njegova životna priča je priča na kojoj se bazira priča prevoditeljice Aide. Svakog dana radimo na projektima “oralne historije”, razgovaramo sa svjedocima genocida u Srebrenici i članovima/cama porodica žrtava genocida.

Nastojimo sačuvati autentične prikaze i svjedočanstva onih koji su bili u istočnoj Bosni od 1992. do 1995. godine. Zahvalni smo što je tim koji je radio i na ovom filmu učinio maksimum da u igranom filmu prikaže autentično detalje, te sve ono što je historija i pravo već utvrdilo o bosanskom genocidu.

I konačno, veliko hvala svim novinarima, reporterima, urednicima i medijskim kućama koji su sinoć – u razgovoru o filmu “Quo vadis, Aida?” učinili sve da pored razgovora o budućnosti bh. kinematografije, govorimo i o genocidu u Srebrenici, te što su otvorili prostor za svjedoke genocida i članove porodica žrtava genocida.

Svakog dana se sjećamo, jedan dan ne zaboravljamo, navedeno je u čestitki.

(24sata.info)