THE OSCARS® - The 93rd Oscars will be held on Sunday, April 25, 2021, at Union Station Los Angeles and the Dolby® Theatre at Hollywood & Highland Center® in Hollywood, and international locations via satellite. "The Oscars" will be televised live on ABC at 8 p.m. EDT/5 p.m. PDT and in more than 200 territories worldwide. (AMPAS/ABC) CHLOÉ ZHAO

Kinesko vodstvo je cenzurom i šutnjom reagiralo na povijesni uspjeh na dodjeli Oskara redateljice Chloe Zhao rođene u Pekingu.

Glavni državni mediji, uključujući novinsku agenciju Xinhuu i državnu televiziju CCTV, nisu prenijeli vijest da je Oskara za režiju dobila Zhao, američka državljanka koja je djetinjstvo provela u Kini.

Vijesti objavljene na društvenim mrežama djelomično su uklonjene.

Komentirati je nije željela ni glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova, rekavši da se ne radi o “diplomatskom pitanju”.

Zhao je Oskara za najbolju režiju osvojila na svečanoj dodjeli u ponedjeljak rano ujutro. Njezin film “Nomadland” dobio je još nagrade za najbolji film i glavnu žensku ulogu koja je pripala Frances McDormand.

Zhao je tek druga žena nagrađena Oskarom za režiju u 93-godišnjoj povijesti te nagrade. Također je prva nebjelkinja i prva Kineskinja dobitnica redateljskog Oskara.

Kineski list Global Times je početkom ožujka pisao o Zhao kao “kineskom ponosu” nakon što je dobila Zlatni globus.

No potom je na internetu u Kini osvanuo intervju u kojem je Zhao kritizirala Kinu kao “mjesto laži”.

Materijali i poveznice na “Nomadland” posljednjih su dana izbrisani, a informacije o filmu nestale su i s internetskih stranica koje se bave prodajom karata.

(Hina)