Mala crna haljina nastala je prvi put 1926. godine na crtežu Koko Šanel. Ona je tada prikazala svoju haljinu pod nazivom “The Ford”. Urednici magazina “Vog” odlučili su da ovu haljinu nazovu po tadašnjem Model T automobilu, a prva verzija imala je dugačke rukave i bila napravljena od crne svile sa četiri dijagonalne pruge koje su se protezale cijelom površinom.

Prema urednicima “Voga”, ova haljina je bila namijenjena “ženi od ukusa”. I ako je u to vrijeme crna i dalje bila asocijacija na žalost, modna kuća Šanel je insistirala da crna bude boja svakodnevne odjeće, da postane sinonim za eleganciju.

Legenda kaže da je dizajner Paul Poiret sreo Koko Šanel na ulici u maloj crnoj haljini i pitao je za kim žali, na šta mu je ona odgovorila “Za Vama, gospodine!”

Mala crna haljina je svoju najpoznatiju ekranizaciju doživjela kod Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tifanija. Ova Givenchy haljina je 2006. prodata na aukciji za čak 765.000 dolara jednom anonimnom kupcu.

Mala crna haljina imala je svoje modifikacije kao što je bila ona koju je Elizabet Haurli nosila na premijeri filma “Četiri vjenčanja i sahrana” ili Ketrin Devenu u filmu “Belle du Jour”, ali obzirom da je ovdje izgubljena njena najveća vrijednost – jednostavnost, mnogi će smatraju da je opravdano ući u raspravu da li se malom crnom haljinom smatraju i ovakve haljine ili samo one koje na sebi nemaju ništa sem crne boje.

Zato je redizajn i davanje ličnog pečata maloj crnoj haljini, aktuelnoj već 90 godina, jedan od najzahtjevnijih zadataka koji svaki dizajner koji želi klasičan komad u svojoj kolekciji stavlja pred sebe.

(Magazin novosti)