“Večeri sevdaha Narodnog orkestra Mostar” naziv je koncerta kojim je u četvrtak navečer u mostarskom Centru za kulturu svečano zatvorena kulturna manifestacija Mostarsko ljeto.

Posjetitelji koncerta uživali su u interpretacijama tradicionalnih bosanskohercegovačkih narodnih pjesama mostarskih solista Adnana Jakupovića, Mustafe Omerike, Anela Čorde, Salema Sihirlića, Adnana Jerlagića, Hamze Šantića, Dine Memića i Semira Hrbinića.

Na završnom događaju organizatori su uručili prigodne zahvalnice pokroviteljima i najvjernijim posjetiteljima Mostarskog ljeta. Zahvalnice su dobili Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Mostar i BH Telecom, a zahvalnica najvjernijoj posjetiteljici ovogodišnje manifestacije je uručena Zijadi Zekić, koja nije propustila niti jedan sadržaj Mostarskog ljeta.

PR Mostarskog ljeta Senada Malanović u izjavi za Fenu kazala je kako su u protekla dva mjeseca na Mostarskom ljetu priređena 32 kulturna događaja, te da je bilo sadržaja za sve uzraste i generacije, od kazališnih i dječjih predstava, koncerata, izložbi i ostalih sadržaja.

– Ono što je značajno je to da smo ove godine bez obzira na pandemiju koronavirusa imali drage goste, i to Zijada Sokolovića, Pozorište mladih Sarajevo, Teatar Exit iz Zagreba, a zahvaljujući Francuskom institutu imali smo goste iz bihaćke grupe koja stvara glazbu na francuskom jeziku – kazala je Malanović.

Podsjetila je da je 2020. godine program Mostarskog ljeta bio značajno reduciran, dok su ove godine održani svi planirani sadržaji zahvaljujući povoljnoj epidemiološke situacije tijekom ljeta.

– Broj posjetitelja na ovogodišnjoj manifestaciji svjedoči da su se građani zaželjeli kulturnih događanja. Među posjetiteljima nisu bili samo građani Mostara, već i turisti koji su se zatekli tu i rekli su kako rado dolaze u Mostar da poprate neke od ponuđenih sadržaja jer su godinu dana živjeli u izolaciji i jednostavno su se zaželjeli takvih zbivanja – dodala je Malanović.

Tradicija Mostarskog ljeta duga je više od 40 godina, a festival je nakon osmogodišnje stanke ponovno pokrenut 2017. godine na inicijativu pet mostarskih kulturnih ustanova: Centra za kulturu, Narodnog pozorišta, Narodne biblioteke, Pozorišta lutaka i Muzeja Hercegovine.

(FENA)