Četvrti dan AJB DOC Film Festivala donosi četiri dokumentarna ostvarenja, kao i „masterclass“ Galeba Nikačevića.

Program četvrtog dana Petog AJB DOC-a otvara film „Posljednja riječ rata“, koji donosi priču o potencijalnim ratnim zločinima na Kosovu, a koji će biti prikazan u Cineplexxu u 16.30 sati.

U ovom dokumentarcu autorica Elli Rintala prati tim finske forenzičarke koji tokom istraživanja navodnih ratnih zločina na Kosovu shvata da postoje slučajevi koji su namjerno ostali neistraženi. S druge strane, u pojedinim slučajevima od tima se očekuje da jednostavno potvrdi vladin opis događaja. U takvoj situaciji voditeljica tima Helena Ranta želi pronaći način na koji će tragati za istinom, a događaji kulminiraju u januaru 1999, kada je u selu Račak pronađeno 45 tijela.

U 18.00 sati, također u Cineplexxu, bit će prikazan film „Ukradena zemlja“ Marca Wiesea, koji nas vodi u Ekvador, gdje starosjedilački vođa i novinari pružaju otpor Kini, koja pljačka prirodne resurse njihove zemlje i preuzima kontrolu nad političkim događajima u njoj – najvili su organizatori.

Nakon toga, u 20.30 u Cineplexxu će, pod pokroviteljstvom Info-centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, biti prikazan film „Krhki snovi“ autorice Haidy Kancler, koja donosi priču o tri djevojke iz Afganistana koje dobijaju priliku otputovati u Evropu kako bi ostvarile svoje snove da postanu profesionalne skijašice.

U 21.00 sat u Cineplexxu će u okviru selekcije „Last Minute Cinema“ biti prikazan dugometražni dokumentarni film „Dida“ Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, koji pokazuju šta se događa kada se uloge zamijene i roditelji odjednom postanu ovisni o djeci.

Uz projekcije filmova, pod pokroviteljstvom Info-centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u Cineplexxu će s početkom u 18.00 sati biti održano masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog podcasta Agelast, na temu važnosti pričanja priča.

Peti AJB DOC Film Festival traje do 13. septembra, a kompletan program i detalje o filmovima moguće je naći na zvaničnom sajtu Festivala – saopćili su organizatori.

(FENA)