Evropski Centar za kontrolu zaraznih bolesti ocijenio je da postoji umjerena vjerovatnoća pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini, ali ukoliko se pojavi, naš cilj je sprečavanje širenja te bolesti – kazao je danas pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Istakao je da je prema jučerašnjim informacijama 6.650 osoba dosad oblilo od koronavirusa, 90 posto iz Kine, 20 posto oboljelih imaju težu kliničku sliku te da je smrtnost dva posto. Dodao je da u 15 zemalja izvan Kine postoje oboljeli od virusa, a da je u Evropi evidentirano devet slučajeva.

Što se tiče testiranja, Čerkez je kazao da BiH ima mogućnost dijagnosticiranja koronavirusa, ali da još uvijek nije pronađen lijek.

Danas je održano niz sastanaka s predstavnicima ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, Granične policije BiH te svim kantonalnim zavodima za javno zdravlje. Također, u BiH postoji određeni broj kompanija u kojima rade ljudi iz Kine te je Čerkez naglasio da su već poduzeli mjere nadzora i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH predložilo izbjegavanje nepotrebnih putovanja u Kinu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar kazao je da svi građani moraju povesti više računa o osobnoj higijeni te da su pranje ruku i zaštita od kašlja i kihanja najefikasnije mjere u sprečavanju širenja virusa.

– Vakcine još uvijek nema, dok se pronađe, imamo osnovne mjere za sprečavanja širenja bolesti – poručio je Pehar.

Šef Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH Sanjin Musa naglasio je da od početka prate situaciju u vezi koronavirusa te da su napravili smjernice i informacije za zdravstvene djelatnike, putnike te procedure za nadzor nad putnicima.

Predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Mirza Palo istakao je da Savjetodavni odbor WHO za vanredne situacije trenutno zasjeda u Ženevi te da u narednim satima očekuje daljne odluke i preporuke za borbu protiv širenja te zaraze.

(FENA)