Predsjednik SAD Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su u utorak oko dva sata putem sigurnog video poziva na sastanku koji se očekivao da će biti vrlo konsekventan za dva lidera usred eskalacije tenzija između Rusije i Ukrajine, javlja CNN.

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, Rusija je povećala snabdijevanje, uključujući medicinske jedinice i gorivo, koje bi mogle izdržati dugotrajni sukob ako Moskva odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavila su za CNN dva izvora upoznata s najnovijim obavještajnim procjenama. A nedavni zaključci američkih obavještajnih službi procjenjuju da bi Rusija mogla započeti vojnu ofanzivu na Ukrajinu za nekoliko mjeseci, jer skuplja do 175.000 vojnika duž granice.

Sastanak je počeo u 10:07 sati po istočnom vremenu i završio u 12:08 sati prema istočnom vremenu, javlja Bijela kuća.

Na onome što se očekivalo da će biti jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih sastanaka u Bidenovom mandatu, od predsjednika se očekivalo da Putinu izloži koje sankcije i druge akcije bi SAD mogle da preduzmu ako ruski predsjednik odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Američka obavještajna zajednica vjeruje da Putin još uvijek nije odlučio da pokrene vojnu ofanzivu na Ukrajinu, a Biden je planirao reći Putinu da su SAD spremne poduzeti “značajne ekonomske kontramjere” koje imaju za cilj nanijeti “značajnu i ozbiljnu ekonomsku štetu ekonomiji Rusije” ako Putin krene s vojnom eskalacijom, rekao je novinarima u ponedjeljak visoki zvaničnik administracije.

Administracija također istražuje mogućnosti za potencijalnu evakuaciju američkih državljana iz Ukrajine ako bi Rusija izvršila invaziju na zemlju i stvorila strašnu sigurnosnu situaciju, kažu izvori za CNN. Planiranje u vanrednim situacijama vodi Pentagon.

Od ruskog lidera se očekivalo da na sastanak dođe sa svojim zahtjevima.

Uporedo s tim, iz Bijele kuće je saopćeno da će Biden o današnjem razgovoru s Putinom telefonski razgovarati s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, italijanskim premijerom Mariom Draghijem i britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Biden je i jučer razgovarao s tim evropskim liderima i najavio nastavak konsultacija.

(24sata.info)