Akademija kojom je Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku ispratila 255. generaciju učenika i učenica održana je u atriju te odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u BiH, javila je MINA.

U 255. generaciji, 92 učenika i učenice su u toku četverogodišnjeg školovanja u Medresi osposobljeni za dalji nastavak školovanja, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Ibrahim Adilović i Ajla Turčinović proglašeni su učenikom i učenicom generacije.

Čestitke maturantima, njihovim roditeljima i profesorima uputio je izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave Rijaseta Islamske zajednice za vjerske poslove.

– Ono što nas sve vezuje jeste inspiracija na kojoj se temelji odgovornost. Naredba ‘Ikre!’ je obavezujuća za sve, ‘od bešike do motike’ i ova sura ima sedždu na kraju, što poručuje da je neizbježno da se padne na sedždu i da se učenje i podučavanje odgovorno izvršava. Zato Islamska zajednica odgovorno izvršava taj zadatak shvatajući to kao svoju obavezu – naglasio je.

Muftija travnički Ahmed-ef. Adilović čestitao je maturantima.

– Dvije stvari bih vam poručio. Prva, budite ozbiljni i trudite se, pa će vaš trud vidjeti svi koji žele vidjeti dobro. Druga je ‘Bismillah’, da sav taj trud radite u ime Allaha, na dobar, plemenit i lijep način. Očekujem to od njih jer na taj način se ostvaruju pravi rezultati – kazao je Adilović.

Direktor Dževdet Šošić naglasio je da akademijom obilježavaju uspjeh Medrese, maturanata i maturantica, njihovih roditelja, Islamske zajednice i društva u cjelini.

– Mi danas našem društvu darujemo 92 mlada cvijeta koji će u nastavku svog životnog puta, nadamo se, dati primjetan doprinos boljitku Zajednice i društva. Zahvaljujem i roditeljima na povjerenju kojeg ste nam ukazali dajući nam vaše kćeri i sinove u emanet, da ih odgajamo i obrazujemo te osposobimo za životna iskušenja i izazove – Šošićeve su riječi.

On je naglasio i značajna postignuća na infrastrukturnom planu, od kojih je najveće povećanje grunta upisivanjem tri nekretnine kao vakuf i dvogodišnju rekonstrukciju glavnog objekta Medrese uz finansiranje Turske državne agencije za saradnju i razvoj.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo istaknuo je da su svršenici Medrese prepoznatljivi društvenoj zajednici kao biseri društva.

– Medresa je izrasla u vodeću referentnu ustanovu u Kantonu, ali i šire, vodilja je i jedna od najnaprednijih u odgoju i obrazovanju – njegove su riječi.

Tradicionalno, tokom akademije su uručene posebne zahvalnice i prigodni pokloni roditeljima koji su svoje troje djece dali na povjerenje Medresi, na odgoj i obrazovanje. Izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović uručio je zahvalnicu i poklon supružnicima Fehimu i Zumri Garanović.

Nakon akademije, upriličen je i defile maturanata u Travniku.

(FENA)