Uz prisustvo više od četiri stotine gostiju, u salonu Havana u Blagaju održana je tradicionalna Veležova Crvena noć.

Pozivu su se između ostalih odazvali igrači brojnih Veležovih generacija, među kojim Enver Marić, Ivan Ćurković, Blaž Slišković, Vukašin Petranović, Anel Karabeg, Veselin Đurasović, Velibor Pudar, te igrači prvih poslijeratnih generacija. Posebno je spektakularan doček bio za današnje igrače i stručni štab, koji su na samom početku Crvene noći defilovali salom uz ovacije prisutnih.

Prvo mjesto se računa

Potom su se prisutnima obratili Enver Marić i Ivan Ćurković.

– Smatram da moramo postaviti malo više ciljeve. Naredne godine ćemo, nadam se, boriti za prvo mjesto. Moja generacija je puno puta bila druga, ali to ništa ne znači. Prvo mjesto se računa. Želim vam da to uradite. Želim vam sreću u daljem radu i uspjeh – rekao je Marić.

Ivan Ćurković je na Crvenu noć doputovao iz Beograda. Na Veležove pozive uvijek se rado odaziva.

– Svaki znak pažnje i prijateljstva koji dolazi iz mog grada i moje prve sportske ljubavi Veleža, za mene je poseban. Te uspomene se nikad ne mogu potisnuti. To su sretne godine moje mladosti. Temelji koje sam gradio ovdje bili su čvrsti, stameni i pozitivni.

Pratili su me u odrastanju i izveli na pravi put. Ponosan sam što je Mostar moja ljubav i ne prođe nijedna godina da se bar jednom vratim gradu za koji me vežu najljepša osjećanja. Veležu želim puno uspjeha – naveo je.

Predsjednik FK Velež Senad Kevelj u svom obraćanju govorio je o Veležu kao pokretu, koji je nekoliko puta pokušan biti ugašen. Dotakao se i infrastrukturnih projekata, kao i rezultata koje su Rođeni ostvarili ove sezone.

Igrao najljepši fudbal

– Velež je oduvijek igrao najljepši fudbal. I Velež nisu samo bodovi. To nije samo igra, već stil i način življenja. Velež su njegovi ljudi. Tome svjedoče pune tribine na našim utakmicama.

Nastavit ćemo biti najsjajniji Rođeni. Danas sam razgovarao s prijateljima sa Arena Sporta, koji su mi rekli da je Velež u njihovom programu drugi najgledaniji u bivšoj Jugoslaviji. I dalje se moramo ozbiljno odnositi prema Veležu. Gradimo dobar i jak Velež. Prošli smo različite periode, ali nikad nismo prestali biti klub koji je voljen.

Fudbalski klub Velež je od svog osnivanja, davne 1922. godine do danas prolazio kroz različite periode. Bio je zabranjivan, ugnjetavan I gažen, ali nikada nije prestao biti voljen I podržavan od onih koji su zavoljeli njegovu simboliku I crvenu boju njegovog dresa. Klub raje, ponosa I prkosa, našao je snage, zahvaljujući I nekim od ljudi koji su danas među nama, da poreživi I održi svoj rad I u najtežim vremenima u historiji ovog grada. Taj tim ljudi, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Oručevićem i prvim predsjednicima kluba Alicom Bilićem i Seadom Balalićem, reaktivirao je Velež u ratu i udario temelje  nove ere našeg kluba” – poručio je između ostalog Kevelj.

Admir Rahimić, potpredsjednik Veleža,  naglasio je važnost sinergije u i oko kluba.

“Teško je reći nešto i biti drugačiji, a da sve to već niste čuli I da se ne ponavljam. Zato ću se osvrnuti na činjenicu da Velež nije Admir, Senad, Samra ili bilo koje ime pojedinačno.

Velež su ljudi, svi mi, ali i svi oni koji osjećaju puls kluba tokom cijelog jednog vijeka. Prate ga u stopu, bez obzira na stanje na tabeli.

Bez navijača – golovi ne vrijede, bez igrača na terenu nema bodova, bez prijatelja i sponzora kluba ne može se raditi, bez jedinstva ništa ne vrijedi. Zato mi je drago što ste večeras svojim prisustvom pokazali da Velež diše kao jedno i vam je crvena boja, ono što je u srcima svih nas.

Hvala vam što Vas imamo!” – popručio je Rahimić.

Najavljeni su i Veležov godišnjak koji priprema Dario Mehmedović, kao i film o teškim poslijeratnim godinama Veleža, Nermina Bisea. U muzičkom dijelu programa su nastupili Lejla Piljević, Alem Kadić, Amna Keskin i Meho Velagić.

 

(24sata.info)