​NASA planira ponovni pokušaj lansiranja rakete Space Launch System (SLS) za subotu, 3. septembar, potvđeno je iz svemirske agencije piše The Verge.

Podsjetimo, prvi pokušaj lansiranja propao je 29. avgusta nakon što su se pojavili problemi sa motorom broj 3, odnosno kada je utvrđeno da ne postiže željenu temperaturu i da nije u najboljoj sinhronizaciji sa ostalim motorima.

U početku se šuškalo da će novi pokušaj biti zakazan za 2. septembar, ali je lansiranje pomjereno za subotu zbog lošeg vremena.

Dvosatno lansiranje zakazano je za 20.17 sati po našem vremenu iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Inače, SLS je najmoćnije vozilo koje je NASA ikada razvila i biće osnova njenog Artemis projekta koji ima za cilj da vrati ljude na površinu Mjeseca nakon 50 godina.

Njen zadatak biće da ponese Orion kapsulu, daleko, daleko od Zemlje.

Kapsula je bez posade za ovu demonstraciju, ali pod pretpostavkom da sav hardver radi kako treba, astronauti će je koristiti za sve složenije svemirske misije, počevši od 2024. godine.

Po planu, misija će trajati šest nedjelja, a na visini nešto manje od 4.000 kilometara od Zemlje, Orion će se odvojiti od rakete, kružiti još šest dana oko Mjeseca, a onda sletjeti u Tihi okean, 11. oktobra.

NASA se susreće sa kratkim vremenskim periodom za lansiranje rakete, kako je u ovo doba godine na Floridi vrijeme veoma dinamično, sa čestim električnim olujama koje prolaze iznad kosmodroma.

Raketi nije dozvoljeno da poleti po kiši, prenosi b92.

(24sata.info)