Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, predvođena načelnikom Irfanom Čengićem, danas je posjetila Edukativni centar i Memorijalni centar Potočari – Srebrenica kako bi potpisala Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 50.000 KM.

Osim potpisivanja sporazuma, posjeta je obuhvatila i obilazak Edukativnog centra u Potočarima te odavanje počasti žrtvama genocida prilikom dolaska u Memorijalni centar, gdje je delegacija položila cvijeće na spomen-obilježje.

– Za prvu službenu posjetu sam odabrao Memorijalni centar Potočari-Srebrenica jer obaveza svih nas je da čuvamo istinu od zaborava svaki dan, a ne samo 11. jula. Direktoru Emiru Suljagiću sam zahvalio za saradnju i njegov uspješan rad u ovoj instituciji, jer svojim radom i odnosom zaslužuje povjerenje i podršku – istaknuo je načelnik Čengić, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari osnovan je s ciljem očuvanja sjećanja na nevine žrtve genocida i podsjećanja budućim generacijama na strahote koje se nikada nikome ne smiju ponoviti. Smješten u Potočarima nedaleko od Srebrenice, ovaj kompleks je osnovan 20. septembra 2003. godine, a zvanično ga je otvorio bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Bill Clinton.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Ovaj Memorijalni centar će zauvijek biti simbol trajnog sjećanja na strašnu tragediju Srebrenice i mjesto gdje se s poštovanjem odaje priznanje nevinim žrtvama genocida iz 1995. godine.

Načelniku Čengiću su se u posjeti pridružili predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Damir Saračević te općinski vijećnik Muamer Mekić – navodi se u saopćenju.

 

 

(FENA)