Emmanuel Macron - Reuters

Iako će izraelske delegacije moći prisustvovati događaju, dobavljačima neće biti dozvoljeno da izlažu svoju vojnu opremu na štandovima, dodao je izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti ove informacije koja još nije javna.

Ova odluka je posljednji u nizu diplomatskih nesuglasica između predsjednika Emmanuela Macrona i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u trenutku kada izraelska vojska pojačava napade u Gazi i Libanu.

Odluka je donesena u utorak i prvi put je objavljena u The Wall Street Journalu. Ovo je drugi put u samo nekoliko mjeseci da su izraelske odbrambene firme isključene iz učešća na sajmovima oružja u Francuskoj.

U junu je Pariz zabranio izraelskim kompanijama da prisustvuju Eurosatoryju — jednom od najvećih svjetskih sajmova za kopneno naoružanje. Sud je kasnije poništio tu odluku, ali je bilo prekasno da izraelske firme prisustvuju događaju.

Euronaval, koji će se održati od 4. do 7. novembra u predgrađu Pariza, jedan je od najvećih europskih sajmova posvećenih pomorskoj odbrani, a na njemu će učestvovati kompanije poput BAE Systems, Naval Group, Fincantieri i KNDS. Prema službenoj web stranici sajma, sedam izraelskih odbrambenih dobavljača trebalo je izložiti svoje proizvode, uključujući vodeće firme poput Rafaela, Elbit Systems i Israel Aerospace Industries, prenosi N1.

Posljednjih sedmica Macron je nekoliko puta pozivao države da obustave isporuke oružja izraelskoj vladi, ukoliko se to oružje koristi u Gazi i Libanu. Također je iza zatvorenih vrata izjavio da Netanyahu ne bi trebao “ignorisati odluke Ujedinjenih nacija” jer je “njegova zemlja osnovana odlukom UN-a.” Ove izjave izazvale su bijes kod Netanyahua, prenosi Politico.

(24sata.info)