Foto: FENA

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministrar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas u Bugojnu obišli kompaniju namjenske industrije u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH Binas, gdje su se uvjerili u održavanje profesionalnih standarda rada svih uposlenika.

Zato je delegacija Vlade FBiH iskazala punu podršku daljnjem razvoju i unapređenju procesa proizvodnje u ovoj kompaniji, a dat će podršku nastojanjima menadžmenta i radnika da unaprijede i pojačaju proizvodnju u ovom preduzeću.

U kompaniji ih je dočekao generalni direktor Abaz Manđuka s kojim su obavili razgovor, u kojem su zaključili da će u ovoj godini doći do povećanja ne samo obima proizvodnje već i do povećanja broja radnika.

Federalni premijer Nermin Nikšić konstatovao je da je Binas prošle godine ostvario 26 miliona KM prihoda, a u ovoj godini je planirano da će se ostvariti više do 50 miliona.

– Pored toga, dobre su vijesti što smo čuli da postoji značajan prostor za napredak. To nas uvjerava da sistem koji pravimo i kroz resorno ministarstvo, daje rezultate svima u namjenskoj industriji kako će dalje poslovati. Građani će zasigurno osjetiti taj boljitak – kazao je Nikšić.

Dodaje da u narednih nekoliko mjeseci u Binasu očekuju nova zapošljavanja, kao i otvaranja novih pogona.

Namjenska industrija je okosnica razvoja u Federaciji, te je Nikšić sa resornim ministrom Lakićem posvećen da se nastavi njen razvoj, a tome upravo doprinosi jedna od kompanija namjenske industrije – Binas.

–  Izuzetno smo zadovoljni radom kompanije Binas. Potreba za proizvodima Binasa je velika, što je prilika da se dodatno razvije. Posebno nas raduje povećanje broja zaposlenih i kapaciteta proizvodnje, a također je bitno da se ova firma tehnološki unapređuje – kazao je ministar Lakić.

Budući da je kako navodi namjenska industrija generator razvoja Federacije BiH Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije bit će joj od velike pomoći.

Direktor Manđuka predstavio je pogone firme Binasa govoreći da se proizvode upaljači za artiljerijsku, raketnu i minobacačku municiju, granate od 40mm, bombe i topovske kapisle.

Najveći kupci, kako kaže, dolaze iz Češke, Slovačke, Rumunije, Italije, Francuske, Turske, te Hrvatske i Srbije.

– Trenutno imamo zaposleno oko 400 radnika, a tendencija je da uspolenost raste do kraja godine. Također, naša je tendencija razvoj novih proizvoda i stavljanje tih proizvoda u promet. Sada imamo ugovore sa Češkom, Slovačkom, Austrijom, Italijom, kao i Francuskom i drugim državama – poručio je Mandžuka navodeći da je namjera da se poslovanje ove firme proširi sa još nekim firmama iz Republike Srpske.

Na sastanku je rečeno i to da je nakon godina stagniranja i nepovoljnog procesa poslovanja, nastalog usljed nekompetentnog rukovođenja, i nakon što se firma nalazila pred gašenjem, novi menadžment predvođen direktorom Mandžukom, podigao ovaj nekadašnji gigant iz pepela i učinio ga pokretačem razvoja bugojanskog kraja.

 

 

(FENA)