Predsjednik Volodimir Zelenski pozvat će svjetske sile da pojačaju podršku Ukrajini kada se u ponedjeljak obrati na samitu G7, dok se Kijev oporavlja od prvih ruskih udara na glavni grad u posljednjih nekoliko sedmica.

Američki predsjednik Joe Biden i njegove kolege iz Grupe sedam bogatih demokratskih zemalja, koji će se sastati u Bavarskim Alpama, naglasili su svoje jedinstvo u suočavanju s agresijom Rusije, čak i dok se globalne posljedice pogoršavaju.

Zelenski će se putem video linka jutros pridružiti liderima Sjedinjenih Država, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije, Japana i Kanade, prenosi AFP.

U svom dnevnom obraćanju kasno u nedjelju, Zelenski je obnovio svoje pozive da se Ukrajini isporuči više oružja i sistema protuzračne odbrane i da zemlje G7 uvedu nove sankcije Rusiji.

– Potrebna nam je snažna protuzračna odbrana, da bude moderna i potpuno efikasna. Koja može da osigura potpunu zaštitu od ovih projektila. O tome razgovaramo svaki dan sa našim partnerima. Već postoje neki sporazumi. I partneri moraju da se kreću brže ako su zaista partneri, a ne posmatrači – rekao je on.

– Kašnjenja u prenosu oružja našoj državi, bilo kakva ograničenja su zapravo poziv Rusiji da iznova vrši napade – kazao je Zelenski.

(FENA)