Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabilježila je u četvrtak rekordni rast broja globalnih slučajeva koronavirusa u jednom danu, priopćivši da je broj zaraženih porastao za 338.779 slučajeva u 24 sata, javljaju svjetske novinske agencije.

Broj mrtvih porastao je za 5514 i sada ih je ukupno 1,05 miliona.

Indija je zabilježila 78.524 nova slučaja, Brazil 41.906 a SAD 38.904.

Prijašnji rekordni broj novih slučajeva bio je 330.340 2. 10.

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u Francuskoj ostao je iznad rekordnih 18.000 već drugi dan u četvrtak, a Italija je zabilježila više od 4000 novih slučajeva u jednom danu prvi put od sredine aprila.

U bolnicama u pariškoj regiji aktiviran je plan za vanredne situacije u četvrtak. Otkazani su godišnji odmori i odgođene operacije koje nisu hitne dok broj pacijenata oboljelih od koronavirusa čini gotovo polovinu svih pacijenata na odjelima intenzivne njege.

U još četiri francuska grada bit će uvedene dodatne restriktivne mjere zbog zabrinjavajućeg rasta broja zaraženih, nakon što je to već učinjeno u Parizu i Marseilleu, najavio je u četvrtak ministar zdravstva Olivier Veran.

Mjere, kojima je predviđeno zatvaranje svih barova i stroži zdravstveni protokoli u restoranima, primjenjivat će se od subote u Lyonu, Lilleu, Grenobleu i Saint Etienneu, rekao je Veran.

Italija je zabilježila 4458 novih slučajeva koronavirusa u zadnja 24 sata, priopćilo je ministarstvo zdravstva u četvrtak, i to je prvi put da je premašeno 4000 slučajeva u jednom danu od sredine aprila.

Dvadeset i dvije zaražene osobe su preminule, dok je dan ranije umrla 31 osoba, daleko manje nego što je bilo na vrhuncu pandemije u Italiji u martu i aprilu.

Broj zaraženih u Velikoj Britaniji dostigao je rekordni nivo s više od 17.000 novih slučajeva u četvrtak.

Novi slučajevi u Belgiji u porastu su sedam dana zaredom, dok je Njemačka izvijestila o svom najvećem dnevnom broju novozaraženih od aprila.

Ruske vlasti preporučile su građanima da za vikend ostanu kod kuće nakon što je u četvrtak zabilježeno 11.493 novih slučajeva zaraze, blizu rekordnog dnevnog broja od 11.656 slučajeva koliko ih je bilo 11. maja na vrhuncu epidemije dok su na snazi bile stroge mjere karantene.

Kremlj je priopćio u četvrtak da je rast broja slučajeva razlog za “ozbiljnu zabrinutost” i poručio je građanima da se pridržavaju mjera ili će u suprotnom biti uvedene dodatne restrikcije.

Rusija, koja ima oko 145 miliona stanovnika, četvrta je u svijetu po broju zaraženih kojih je 1.260.112.

U SAD-u, koji ima najveći ukupan broj slučajeva i smrti na svijetu, najviše je hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 od početka septembra.

(Hina)