Dačić: Srbija se s Albanijom treba dogovoriti o Kosovu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Moje lično mišljenje je da je sve probleme između srpskog i albanskog naroda od početka trebalo rješavati u razgovorima direktno sa Republikom Albanijom. Albanska nacionalna manjina u Jugoslaviji jeste manjina Albanije. Zato smo i došli u jedan galimatijas da mi danas, kada govorimo, ako se neko ne slaže u svemu tome u Prištini, oni će jednom da kažu "mi smo dio zvanične politike albanskog naroda, a drugi put će reći da "Albanija nema pravo da se miješa u odluke Prištine" - izajvio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

arhiv / 24sata.info

Govoreći na konferenciji o regionalnoj saradnji i odnosima Srbije i Albanije, on je naglasio da "ovo što govorim, za razliku od ostatka govora, nije prošlo kroz filter Ministarstva."
 
– Mislim, nisu mi napisali da ovo kažem - pojasnio je.
 
On nije konkretizirao kakav dogovor Beograd i Tirana trebaju praviti, ali je istupom pružio ruku prema rukovodstvu Albanije.
 
U toj zemlji političari su podijeljeni u vezi s mogućnosti razmjene teritorija Srbije i Kosova i crtanja novih granica na Balkanu.
 
Premijer Edi Rama snažno zagovara tu ideju, dok je predsjednik Iljir Meta kategorički protiv.
 
Dačić je, govoreći dalje, naglasio i da bi, "sa stanovišta međunarodnog prava, rješenje postignuto u tom formatu bilo čistije."
 
- Ne mislim da su interesi srpskog i albanskog naroda suprotstavljeni, samo treba pronaći zajednički imenilac - smatra Dačić i dodaje da taj zajednički interes jesu Kosovo, ali i ostali problemi, prenio je portal Kossev.
 
U te probleme ubrojao je i odlazak mladih ljudi iz regiona, te korupciju i organizirani kriminal.
 
Srbijanski šef diplomatije je u cijelu priču odjednom uvukao i Bosnu i Hercegovinu.
 
- Ja sam sada izašao sa sjednice dvije vlade – Republike Srbije i Republike Srpske. Nisam to spomenuo slučajno. Somenuo sam i zbog toga da, kada pričamo o Albaniji, svakako da trebamo pričati i o Kosovu, ali isto tako, valjda je svima jasno da, kad pričamo o Srbiji, trebamo pričati i o Republici Srpskoj.
 
Mi imamo pristup da se ne destabilizira Bosna i Hercegovina, da se očuva mir i stabilnost i bio bih zahvalan da svi imaju takav pristup i oko nekih drugih regionalnih pitanja - zagonetan je šef srpske diplomatije.

 

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar