VIDEO: Twitter odgodio servis zbog Ahmadinedžada

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Washington je zatražio od mikroblogerskog servisa Twitter da odgodi planirani prekid zbog održavanja sistema da bi omogućio iranskoj opoziciji da i dalje koristi taj servis za komuniciranje sa javnošću, saopštila su tri američka funkcionera.

VIDEO / Prekid korištenja Twittera u Iranu / afp

Štiteći izvore informacija, američki mediji prenose da je State Department kontaktirao nadležne u Twitteru da bi im poručio da predstavljaju važan kanal komunikacije u Iranu. Twitter je posljednji online servis tog tipa koji nastavlja raditi u Iranu, čija je vlada zatvorila brojne internet stranice i ograničila ili potpuno prekinula slanje poruka preko mobitela.

"Jedno od sredstava koje je omogućilo ljudima da komuniciraju bio je Twitter", rekao je američki funkcioner. "Oni su najavili da će zaustaviti sistem u ponedjeljak na 90 minuta i mi smo ih zamolili da to ne učine", dodao je.

Iranski demonstranti osporavaju službene izborne rezultate predsjedničkih izbora, prema kojima je pobijedio stari-novi predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Twitter koriste da bi pozivali na otpor i informisali o sukobima između demonstranata i policije.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar