Assange o hororu koji je preživio u pritvoru: Zatvorili su me sa pedofilima i ubicama djece

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange napokon je ispričao priču o hororu koji je preživio u pritvoru, a tome su u dobrom dijelu doprinijeli ljudi sa kojima je bio zatvoren - pedofili i ubice djece.

Julian Assange / 24sata.info

Australac je kazao kako boravak u pritvoru nikada neće zaboraviti. 39-godišnjak tvrdi da je bio u dijelu londonskog zatvora Wandsworth u kojem su bili smješteni i osuđenici za "seksualne prijestupe i ubice djece". "Tamo je bilo ludih pedofila koji bi cijelu noć vikali o svojim zločinima. Cijelu noć bi slušao to vikanje", kazao je španskim novinara El Pais.

Ali, Assange je pohvalio većinu zatvorskih čuvara koji su ga podržavali, a jedan od njih mu je dao i poruku napisanu na papiru. "U ovome svijetu imam samo dva heroja: Martina Luthera Kinga i tebe", stajalo je u poruci zatvorskog čuvara. Neko je u zatvoru Assangeu u tanjir sa rižom stavio metalnu pločicu koju je zagrizao i ostao bez dijela zuba. "Ne znam je li je neko podmetnuo ili je to bila slučajna nezgoda", kazao je Assange, navodi index.

Zamotao je zub u papir, ali mu je nestao tokom vježbi na zraku. Našalio se da će vjerovatno taj dio zuba završiti u prodaji na eBayu. "Pretpostavljam da su ga uzeli, jer nisu željeli dokaze o ovom incidentu", smatra osnivač WikiLeaksa. Otkrio je kako je dobio nekoliko prijetnji smrću američkih vojnika. Dodao je da je slične poruke dobio i njegov 20-godišnji sin Daniel i njegov advokat.

U intervju koji je obavio u privremenom domu u Suffolku, gdje mora biti nakon puštanja na slobodu uz kauciju, kazao je da stalno dobiva prijetnje smrću. "Većina njih čini se kako dolazi od članova američke vojske", kazao je Assange i dodao kako uživa u svojoj slobodi.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar