Zbog Handkea: Dva člana Komiteta podnijela ostavke

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dva vanjska člana Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela su danas ostavke, iznoseći pri tome niz kritika na račun Švedske akademije.

Peter Handke / 24sata.info

Akademija je bila prinuđena uvesti nekoliko novih mjera nakon što je seksualni skandal, u koji je bio uključen suprug bivše članice, eskalirao u sukob, što je rezultiralo odgodom dodjele nagrade za 2018. godinu.

Vanjski članovi su angažirani kako bi pomogli Komitetu u izboru kandidata. Autor Kristoffer Leandoer rekao je da odlazi jer nema "ni strpljenja ni vremena" da čeka da Komitet okonča provedbu reformi.

- Akademija i ja imamo različitu perspektivu vremena. Jedna godina je preduga u mom životu i previše kratka u životu Akademije - napisao je u tekstu za Svenska Dagbladet.

Leandoer je rekao da njegova odluka nije povezana s odlukom o dodjeli nagrada za 2019. godinu kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, zbog čega je Akademija bila izložena kritikama, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Međutim, Gun-Britt Sundstrom je u izjavi objavljenoj u Dagens Nyheteru kazala da je izbor Handkea interpretiran na način da se književnost stavlja iznad politike, te da ona ne dijeli to mišljenje.

Akademija je potvrdila da su Leandoer i Sundstrom napustili Komitet koji se sastojao od četiri člana Švedske akademije i pet vanjskih članova.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar