Macron promovira na mirovnom forumu rješenja za globalne probleme

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je pozdravio više od 30 šefova država i vlada na drugom Pariškom mirovnom forumu koji ima za cilj naći rješenja na globalne izazove u obimu od klimatskih promjena do terorizma, migracija i cyber sigurnosti.

Foto: Agencije - 24sata.info

Upućujući strastveni apel u uvodnom obraćanju na mirovnom forumu, Macron je pozvao sve delegate da zajednički rade u borbi protiv klimatskih promjena, ekonomske nejednakosti, terorizma, dezinformacija u kibernetičkog kriminala. 

- Prolazimo kroz krizu bez presedana u našem međunarodnom sistemu - izjavio je Macron, ponavljajući temu koju je naglasio u prošloj sedmici kada je upozorio na manjak saradnje unutar Evrope i jednostranu američku akciju u Siriji, upozoravajući na "kliničku smrt" NATO saveza. 

Obraćajući se delegatima dan nakon proslave Dana primirja kojim se obilježava prekid vatre između saveznika i Njemačke u Prvom svjetskom ratu, Macron je izjavio da se lekcije iz istorije ne bi trebale zanemarivati. 

- Evropa je mjesto gdje je cijena nesaradnje najbolje poznata - kazao je on, dodajući da bi evropski kontinent mogao biti "treća strana od povjerenja između SAD-a i Kine", prenosi AFP. 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar