Turska neće odustati od svojih prava u istočnom Mediteranu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da Ankara nikada neće odustati od svojih prava u istočnom Mediteranu.

Foto: AA - 24sata.info

"Besmisleno je očekivati da će se naša država povinovati pred prijetnjama i odustati od svojih prava u istočnom Mediteranu. Niko ne treba ni sumnjati da ćemo nastaviti naše istraživačke i bušotinske aktivnosti kao i dosad", navodi se u saopćenju upućenom nakon što je Vijeće za vanjske poslove Evropske unije usvojilo okvirni dokument o mjerama koje se odnose na aktivnosti bušenja (eksploatacije plina) od strane Turske u istočnom Mediteranu, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je također navelo da u istočnom Mediteranu djeluje prema normama međunarodnog prava te u skladu s pravima i interesima kiparskih Turaka.

Nadalje se dodaje da Turska nikada neće odustati od zaštite prava i interesa kiparskih Turaka uprkos svim, kako se navodi, nedozvoljenim koracima Evropske unije.

U saopćenju se kaže da su Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar od 2004. godine konstantno djelovali konstruktivno kako pitanje oko resursa plina u istočnom Mediteranu ne bi izazvalo daljnje tenzije nego kako bi doprinijelo sveukupnoj stabilnosti u regionu.

"Vlasti kiparskih Grka i EU, koja zauzima maksimalističku poziciju, ne žele vidjeti činjenice, niti donijeti odluku u skladu s međunarodnim pravom i pravdom", dodaje se u saopćenju te se navodi da Turska nikada neće dozvoliti jednostranu uzurpaciju njenih prava.

Na kraju je naglašeno da je EU degradirala i svoju ulogu neutralnog aktera u rješavanja kiparskog pitanja te da je pokazala da ne zauzima konstruktivan i koristan stav u vezi s dešavanjima u istočnom Mediteranu.

Evropska unija tvrdi da su aktivnosti bušenja u istočnom Mediteranu koje provodi Turska ilegalne zbog čega je poduzela određene mjere protiv zvanične Ankare.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar