Bijela kuća će objaviti drugi transkript razgovora Trumpa i Zelenskog

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je rekao da će Bijela kuća vjerovatno u utorak objaviti transkript drugog telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Donald Trump / 24sata.info

"Imamo još jedan vrlo važan transkript", rekao je Donald Trump novinarima u zračnoj luci Joint Base Andrews prije odlaska u Tuscaloosu u Alabami.

"Dat ću vam drugi transkript jer sam se dvaput telefonski čuo s ukrajinskim predsjednikom", dodao je Trump.

Trump je dodao da bi drugi transkript trebao biti objavljen u utorak.

Demokrati koji su zbog toga pokrenuli istragu za opoziv Trumpa tvrde kako je Trump u razgovoru 25. jula, čiji je transkript Bijela kuća već objavila, vršio pritisak na Zelenskog da istraži Joea Bidena, vodećeg kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, i njegovog sina Huntera koji je bio član upravnog odbora ukrajinske energetske firme.

Biden je po vlastitom priznanju dok je bio potpredsjednik i glavni čovjek za Ukrajinu ucijenio američkom pomoći tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je istraživao korupciju u velikoj energetskoj firmi Burisma u čijem je upravnom odboru bio Hunter Biden primajući 50.000 dolara mjesečno, mada nije ništa znao ni o Ukrajini ni o energiji.


(Hina)

Pošaljite Facebook komentar