Austin pozvao na podršku Johnsonu , Corbyn 'nesposoban' da vodi zemlju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Britanski zastupnik, koji je početkom ove godine napustio opozicionu Laburističku stranku rekavši da su je preuzeli ekstremisti i antisemiti, pozvao je u četvrtak glasače da podrže premijera Borisa Johnsona protiv laburiste Jeremyja Corbyna na izborima sljedećeg mjeseca.

Foto: Agencije

Ian Austin, koji je u februaru napustio Laburističku stranku kako bi postao nezavisni član parlamenta, rekao je da Corbyn nije uspio izaći na kraj s antisemitizmom u stranci i da će njegova lijeva ekonomska politika koštati radnih mjesta i dovesti investicije u rizik.

Pored toga, politika rješavanja Brexita koju predlaže Laburistička stranka, a koja želi brzo pregovaranje oko sporazuma za izlazak Britanije iz EU i sazivanje novog referenduma, samo je "fantazija".

- Ja nisam torijevac. To nije ono što ja želim - rekao je Austin za BBC Radio.

- Ne bih rekao da Boris Johnson nije podoban da bude naš premijer na način na koji to kažem za Jeremya Corbyna. Mislim da zemlja treba napraviti težak izbor, a mislim da je Jeremy Corbyn potpuno nesposoban da je vodi - dodao je on.

Zamjenik čelnika laburista Tom Watson rekao je u srijedu da se neće kandidovati na izborima 12. decembra, ali i da je taj potez zbog ličnih razloga, a ne zbog političkih razmirica koje je imao s Corbynom.

Austin, čiji je otac koji ga je usvojio bio jevrejska izbjeglica, a pobjegao je od nacista, rekao je da ne može prihvatiti ono što smatra porastom antisemitizma u Laburističkoj stranci pod Corbynom.

- Sramotno je za stranku koja se ponosi borbom za jednakost i suprotstavljanju rasizmu da bude prožeta antijevrejskim rasizmom pod njegovim vođstvom - rekao je Austin.

Laburisti odbacuju optužbe za antisemitizam od 2016. godine, ubrzo nakon što je Corbyn - dugogodišnji borac za palestinska prava - postao njen vođa. Laburisti su u julu rekli da se "žestoko protive antisemitizmu."

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar