Najveći podržavatelji iračkog premijera traže njegovu smjenu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dvojica najvećih podržavatelja iračkog premijera Adela Abdula Mahdija rade na tome da ga smijene s te pozicije u jeku protesta u Bagdadu i na većinski šitskom jugu protiv njegove vlade.

Foto: Agencije

Populistički šiitski imam Moktada al-Sadr zatražio je od Abdul Mahdija da raspiše prijevremene izbore. Kad je premijer odbio, pozvao je svog glavnog političkog rivala Hadija al-Amirija da mu pomogne u uklanjanju Mahdija.

Amiri, koji predvodi parlamentarnu alijansu šitskih paravojnih snaga koji uživaju podršku Irana, ima drugi najveći broj parlamentarnih zastupnika iza Sadrove alijanse. Njegov ured izdao je saopćenje u utorak navečer da će podržati svrgavanje premijera Mahdija.

- Radit ćemo zajedno kako bi osigurali interese iračkog naroda i spasili naciju u skladu s javnim dobrom - rekao je Amiri, prenio je Reuters. 

 Abdul Mahdi preuzeo je dužnost prije samo godinu dana nakon nekoliko sedmica političkog zastoja u kojem i Sadr i Amiri nisu uspjeli osigurati dovoljno glasova za formiranje vlade. Oni su imenovali Abdula Mahdija za kompromisnog kandidata za vođenje krhke koalicijske vlade.

Masovne demonstracije vođene nezadovoljstvom zbog ekonomskih teškoća i korupcije narušili su gotovo dvije godine relativne stabilnosti u Iraku. Najmanje 250 ljudi ubijeno je u nemirima koji su počeli 1. oktobra.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar