Libanska vojska traži od demonstranata da deblokiraju ceste

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Libanski vojnici i sigurnosni zvaničnici u srijedu su zatražili od demonstranata da otvore blokirane ceste kako bi se život mogao normalizirati nakon što su 13-dnevne demonstracije paralizirale zemlju i prinudile su premijera da podnese ostavku.

Foto: Xinhua

Vojnici su deblokirali veliku cestu južno od Bejruta u jutarnjim satima. Grupa vojnika zaplijenila je vozilo koje je blokiralo cestu prije nego što se odvezla u njemu, prikazali su snimci s TV stanice al-Jadeed.

Na Kružnom mostu u centru prijestonice, pripadnici službe sigurnosti pokušali su da uvjere masu da deblokira pristup do obližnjih bolnica. 

- Ja ostajem ovdje - izjavila je jedna žena Reutersu dok je postavljala ćebad na cesti.

Saad al-Hariri podnio je ostavku s premijerske pozicije, izazivajući pad njegove koalicione vlade. Kazao je da je ušao u "slijepu ulicu" u pokušaju da razriješi krizu izazvanu golemim protestima protiv vladajuće elite.

 Vojna komanda navodi u saopćenju da ljudi imaju pravo da protestuju, ali da to moraju obavljati "samo na javnim prostorima".

Glavni protestni skup na trgu u centru prijestonice bio je miran, ali su snage sigurnosti blokirale kretanje mase.

Hariri je podnio ostavku nakon što je masa lojalna šiitskim pokretima Hezbollah i Amal napala i uništila logor demonstranata u centru Bejruta.

To su najteži nemiri na ulicama Bejruta od 2008. godine kada su Hezbollahovi borci preuzeli kontrolu nad prijestonicom u kratkom oružanom sukobu s Haririjevim saveznicima.

Ostavka Haririja, koga tradicionalno podržavaju Zapad i suinitske arapske zemlje iz regije Zaliva, gurnula je Liban u političku neizvjesnost.

Protesti su pogoršali ionako ozbiljne libanske ekonomske probleme, a banke su u srijedu bile zatvorene za klijente, prenosi Reuters.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar