Produženo vanredno stanje u dijelovima Čilea, sedam mrtvih u talasu nasilja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Čileanska vlada produžiće vanredno stanje u gradovima na sjeveru i jugu zemlje, nakon što je u talasu nasilja i podmetnutim požarima tokom vikenda stradalo najmanje sedam ljudi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova.

Foto: Reuters

Odluka o produženju vanrednog stanja donesena je usljed "eskalacije nasilja i vandalizma", kazao je ministar, navodeći podatak o 70 "teških nasilnih incidenata" koji su se dogodili u nedjelju, uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih kompanija.

Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi, čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou. Naknadno su se na meti demonstranata našli i visoki troškovi života i nejednakost, te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizovani.

Predsjednik Sebastian Pinjera u subotu je poništio odluku o podizanju cijene karata, ali je uveo vanredno stanje u Santiagu, gradu s više od sedam miliona stanovnika.

Na ulicama Santiaga trenutno je 10.500 vojnika i policajaca i njihov će broj po potrebi biti još i veći, izjavio je u nedjelju ministar unutrašnjih poslova.

"Suočeni smo s pravom eskalacijom koja je nedvosmisleno organizovana kako bi nanijela ozbiljnu štetu našoj zemlji i životima svih građana", navodi ministar.

U incidentima povezanim s protestima poginulo je sedmoro ljudi, kazao je ministar, ne navodeći detalje. Dodao je da će vanredno stanje biti uvedeno i u Antofagasti, Valparaisu, Valdiviji, Čillanu, Talci, Temucu i Punta Arenasu.

Prema navodima tužioca, do nedjelje popodne podignute su optužnice protiv ukupno 1.462 osobe zbog protesta, od čega njih 614 u Santiagu. Dan ranije u glavnom gradu je uhapšeno 179 ljudi.

Predsjednik je vojsci naložio uvođenje reda u Santiagu, te je u noći subote na nedjelju uvedena zabrana kretanja po gradu koja je produžena i na noć nedjelju na ponedjeljak, radi suzbijanja nasilnih nereda.

Saobraćaj je u nedjelju bio blokiran a na aerodromu je vladao haos, uz obustavljene letove, budući da piloti i kabinsko osoblje, kao i zaposleni nisu mogli da dođu na posao, objavio je guverner glavnog grada.

 

(Hina)

Pošaljite Facebook komentar