Japan: Stanovnicima pomaže i vojska

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Japanski vojnici pružali su danas pomoć stanovnicima zarobljenima u brojnim poplavama nastalima u tajfunu Hagibisu. Prema postojećim podacima poginulo je sedam ljudi, 17 ih se vode kao nestali, a neki japanski portali govore i o većem broju žrtava.

Foto: Reuters - 24sata.info

- Japan na udaru jednog od najsnažnijih tajfuna

Poplavljene kuće, odroni, podivljale vodene bujice: oluja praćena kišom kakva još "nije viđena" poharala je u noći na nedjelju središte i istok Japana. Velike poplave su zabilježene u središnjoj regiji Naganu, gdje je popustio nasip pa je rijeka Chikuma poplavila kuće koje su u vodi do prvoga kata.

Stanovnici na balkonima čekaju pomoć mašući bijelim rupčićima prema helikopterima javne televizijske mreže NHK i japanskih snaga za samoobranu dok se u blizini čuje potmula tutnjava blatne bujice.

- Tijekom noći smo izdali preporuke za evakuaciju 427 kućanstava s 1.417 ljudi, rekao je za AFP Yasuhiro Yamaguchi, čelnik spasilačke službe u Naganu.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da moli za duše svih koji su izgubili život i što brži oporavak svih pogođenih olujom.

- Uz policijske i vatrogasne snage te obalnu stražu angažirano je još 27.000 djelatnika koji sudjeluju u spasilačkim operacijama. Tajfun je uzrokovao probleme s opskrbom strujom i vodom, poremetio je živote mnogih. Vlada će učiniti sve što može kako bi se komunalne usluge i prijevoz što prije ponovno uspostavili, kazao je.

Za oko 7,3 milijuna Japanaca jučer je preporučena evakuacija nakon rekordne količine oborina. Nekoliko desetaka tisuća ih se odazvalo na te neobvezujuće preporuke. Smješteni su u športske dvorane gdje im je osigurana voda, hrana i pokrivači.

Japanska meteorološka agencija JMA upozorila je da bi u nevremenu mogla pasti rekordna količina kiše po četvornome metru.

Hagibis je na kopno stigao u subotu nešto prije 19 sati (12 sati po srednjoeuropskom vremenu), a nad Tokiom je bio oko 21 sat, praćen udarima vjetra do 200 km/h, navodi agencija.

Japan svake godine pogodi dvadesetak tajfuna. Prije Hagibisa Faxai je početkom rujna usmrtio najmanje dvije osobe i pričinio znatnu štetu u Chibi.

 

( HRT)

 

 

Pošaljite Facebook komentar