Trampov advokat pod istragom zbog kršenja zakona o lobiranju?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Advokat američkog predsjednika Donalda Trampa Rudi Ðulijani pod istragom je federalnih tužilaca u Njujorku zbog mogućeg kršenja zakona o lobiranju, objavio je "New York Times", pozivajući se na dva anonimna izvora bliska istrazi.

Foto: Agencije - 24sata.info

Jedan od izvora je rekao da se istraga odnosi na pokušaje Ðulijanija da diskredituje bivšu američku ambasadorku u Ukrajini Mari Jovanovič.

Dvojica biznismena sa Floride povezanih sa Ðulijanijem, optuženi su u četvrtak za kršenje federalnih propisa o finansiranju političkih kampanja.

Njih dvojica su, kako prenosi AP, imali ključnu ulogu u Ðulijanijevim pokušajima da pokrenu istragu o korupciji u Ukrajini protiv demokratskog predsjedničkog kandidata Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Žalba uzbunjivača o Trampovom postupanju prema Ukrajini rezultirala je pokretanjem istrage o opozivu predsjednika.

AP dodaje da kancelarija saveznog tužioca na Menhetnu nije željela da komentariše izveštaj "New York Timesa".

Mari Jovanovič, bivša američka ambasadorka u Ukrajini, svjedočila je iza zatvorenih vrata u Kongresu, u okviru istrage u proceduri opoziva američkog predsjednika, rekavši da je Tramp izvršio pritisak na Stejt department da je povuče sa položaja.

Ona je izjavila da je odluka njenih nadređenih bila zasnovana na "neosnovanim i lažnim tvrdnjama ljudi sa očigledno sumnjivim motivima."

Jovanovičeva je rekla da "nije mogla da vjeruje da je smijenjena" uprkos uvjerenju Stejt departmenta da nije uradila ništa loše, prenosi Glas Amerike.

Prema transkriptu razgovora američkog predsjednika sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, Tramp je ukrajinskom predsjedniku rekao da je Jovanovičeva "osoba koje se treba kloniti", prije nego što ju je povukao sa položaja u Kijevu, zbog navoda da pokušava da podrije njegovu politiku.

Ona je dala iskaz pred tri odbora Predstavničkog doma koji ispituju da li je predsjednik počinio prestupe koji sa sobom povlače opoziv, kada je pozvao stranu zemlju da istraži njegovog političkog rivala Bajdena i njegovog sina Hantera.

Mari Jovanovič, karijerni diplomata, smijenjena je u maju nakon što ju je Trampov advokat Ðulijani optužio da "potkopava predsjednika".

Dvojica Ðulijanijevih saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, uhapšeni su u četvrtak na aerodromu u Vašingtonu, dok su pokušavali da se ukrcaju na međunarodni let sa kartom u jednom smjeru. Optuženi su za preusmjeravanje nelegalnih političkih donacija iz Rusije komitetu koji je podržavao predsjedničku kampanju Donalda Trampa i drugih političara.

"Optuženi su prekršili zakon da bi stekli politički uticaj, a izbjegli su da oktriju ko zapravo šalje donacije i odakle potiče novac", izjavio je federalni tužilac Džefri Berman.

 

( NN)

Pošaljite Facebook komentar