Stoltenberg: Zabrinutost Turske o pitanju sigurnosti je opravdana

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je kako su o operaciji “Izvor mira“ obaviješteni SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, NATO i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN).

Jens Stoltenberg / 24sata.info

Zabrinutost Turske o pitanju sigurnosti je opravdana. Bila je izložena užasnim terorističkim napadima, kazao je čelni čovjek NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Ministarstvo je na društvenoj mreži Twitter saopćilo kako su pomenute zemlje, NATO i UN o operaciji obaviješteni od 14 sati.

Turska je danas u poslijepodvnevnim satima pokrenula ofanzivu u Siriji na kurdsku miliciju YPG koju smatra terorističkom skupinom, a koju podržavaju zapadne zemlje.

Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska zabrinute su zbog humanitarnih posljedica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu hiljada pripadnika grupe tzv. Islamska država, koji su u kampovima koje kontroliraju kurdske snage.

Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gdje bi se prihvaćali izbjegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG-a.

Činilo se da je američki predsjednik Donald Trump dao zeleno svjetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i garantovao da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.

Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, posljednjih godina su prekinule saradnju, posebno na sjeverozapadu Sirije.

Ali u utorak je Moskva upozorila protiv potkapanja mirnog rješenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namjerava pokrenuti.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar