VIDEO / Demonstracije u Ekvadoru, vladu premještaju iz prijestonice

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Ekvadoru su u toku haotične, masovne demonstracije, nakon uvođenja mera štednje koje su vezane za nedavno sproveden sporazum sa MMF-om. Policija je bacila suzavac na demonstrante, dok je vlada proglasila vanredno stanje.

Foto: AP - 24sata.info

U ponedjeljak je oko 477 ljudi uhapšeno nakon pet dana žestokih demonstracija, u kojima su demonstranti blokirali puteve i sukobili se sa policijom na ulicama Kita.

Demonstranti, od kojih su mnogi pripadnici autohtonih naroda, naišli su na žestok odgovor policije koji je uključivao suzavac i oklopna vozila, a policajci su okupljene jurili na konjima i motorima.

Predsjednik Moreno najavio je u ponedjeljak uveče da više neće vladati iz Kita i da će se prebaciti u grad Gvajakil, na jugozapadu, u namjeri da izbjegne teret demonstracija. Krajem prošle nedjelje, Moreno se nadao da će okončati okupljanja šezdesetodnevnim nacionalnim dekretom o vanrednim situacijama, kojim će privremeno ukinuti slobodu štampe i pravo na javno okupljanje, ali marševi nisu prestali.

Žestoke proteste pokrenuo je paket mjera štednje koje je administracija predsednika Morena uvela prošle sedmice, a posebno ukidanje državnih subvencija za gorivo. Cijene goriva su se više nego udvostručile, uzimajući nesrazmjerni danak siromašnim i autohtonim zajednicama.

Nove ekonomske mjere dolaze kao dio priprema za kredit od 4,2 milijarde dolara sa Međunarodnim monetarnim fondom, odobrenim u martu. MMF-ovi ugovori o zajmu često zahtjevaju od zemalja koje ih dobijaju da reformišu interne ekonomske politike prije nego što budu odobreni.

U ponedjeljak, dok su demonstranti napredovali ka predsjedničkoj palati u Kitu, gdje se očekivao govor predsjednika Morena, vojska je iznenada izbacila zvaničnike i novinare iz zgrade zbog, kako se navodi, mjera bezbjednosti. Neki su bili uhvaćeni u velikom policijskom parametru oko palate, koji je uključivao bodljikavu žicu i ograde.

Predsjednik je proteste protumačio kao "pokušaj puča" koji su sproveli "korumpirani" zakonodavci povezani sa njegovim prethodnikom i svojevremenim saveznikom Rafaelom Koreom i venecuelanskim liderom Nikolasom Madurom.

Uprkos odgovoru policije, protesti ne pokazuju znake slabljenja. Očekuje se dolazak još oko 20.000 demonstranata u Kito, a mnogi od njih kreću iz južnih dijelova zemlje kako bi učestvovali na protestima. Na društvenim medijima pojavili su se video-snimci na kojima je gomila demonstranata koja maršira prema gradu.

 

 

( NN)

Pošaljite Facebook komentar