Obuka vojnih snaga ključni element u borbi protiv terorizma

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se u utorak 17. septembra s iračkim premijerom Adilom Abdul-Mahdijem kako bi razgovarali o novoj misiji obuke i sigurnosnoj situaciji u regiji.

Foto: FENA

Generalni sekretar odao je počast hrabrosti iračkih snaga pri oslobađanju zemlje od Daeša (Islamska država) i oslobađanju miliona od represije, rekavši da ova pobjeda čini Irak i NATO sigurnijim.

Nakon odluke savezničkih čelnika na NATO-ovom samitu 2018. godine, stotine voditelja obuka i pomoćnog osoblja sada su u Iraku, pružajući savjete i podršku premijerovom nacionalnom operativnom centru, ministarstvu obrane i uredu za nacionalnu sigurnost. NATO također podržava brojne iračke vojne škole i akademije, uključujući Univerzitet odbrane.

Stoltenberg je naglasio da će NATO pomoći Iraku u formiranju osnovne grupe instruktora i trenera, jačanje vještina u područjima poput suprotstavljanja improviziranim eksplozivnim sredstvima i vojnoj medicini i vojnim komunikacijama.

Dalje je podvukao puno poštovanje NATO-a prema suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Iraka. Naglasio je da dok se Irak i dalje obnavlja, zemlja može računati na stalnu podršku i prijateljstvo NATO-a.

- Osuđujem napade na civilne naftne objekte u Saudijskoj Arabiji. Svako ometanje isporuka nafte u svijetu očito je zabrinjavajuće za NATO saveznike. Pomno i zabrinuto pratimo razvoj događaja. Pozivam sve strane da spriječe dalje takve incidente koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti - prokomentarisao je Stoltenberg nedavne napade na naftna postrojenje u Saudijskoj Arabiji, navodi se u saopćenju NATO-a.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar