Ženeva: Održani protesti zbog kršenja ljudskih prava u Kašmiru

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U gradu Ženevi u Švicarskoj održani su protesti zbog uvođenja raznih ograničenja u indijskoj saveznoj državi Jammu i Kashmir i kršenja ljudskih prava u toj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto: AA - 24sata.info

Na protestima, održanim na centralnom trgu ispred ureda Ujedinjenih naroda, učestvovali su brojni građani i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Altaf Husein Wani, predsjednik Instituta za međunarodne odnose u Kašmiru i jedan od organizatora protesta, u razgovoru za AA apelovao je na Visoku komesarku Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet da hitno poduzme potrebne mjere kako bi se formirala komisija koja bi istražila posljednja dešavanja u Kašmiru i kršenja ljudskih prava.

Podsjetivši da se Kašmir već 72 godine nalazi pod indijskom okupacijom, istakao je da su već sedmicama u indijskoj saveznoj državi Jammu i Kashmir uvedena razna ograničenja na kretanje kao i komunikacijska blokada.

Pozvao je i Vijeće sigurnosti UN-a da donese rezoluciju te da time pomogne narodu Kašmira da sam odredi svoju budućnost.

Okupljeni na trgu u Ženevi su nosili transparente "Zaustavite progon u Kašmiru", "Spriječite kršenja ljudskih prava" i "Pomozite nam da spasimo našu djecu u Kašmiru" te su uzvikivali slogane da se Indija povuče iz regije Kašmira.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar