Esper: Sjedinjene Države rade na postizanju dobrog sporazuma s talibanima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u subotu da, iako žele postići politički dogovor s talibanima, Washington neće prihvatiti bilo kakav dogovor nakon vala nasilja, koji je bacio sjenu na pregovore s ovom pobunjeničkom grupom.

Foto: Arhiv - 24sata.info

Afganistanski čelnici, uključujući predsjednika Ashrafa Ghanija, sve češće upućuju kritike protiv nacrta sporazuma postignutog između američkog specijalnog izaslanika Zalmaya Khalilzada i talibanskih predstavnika u Dohi ove sedmice, otkako je nasilje eskaliralo.

- Stav Sjedinjenih Država je da je najbolji put naprijed politički dogovor i da je upravo to na čemu trenutno vrijedno radimo, što ne znači da ćemo postići dogovor - rekao je Esper tokom konferencije za novinare u Parizu sa svojim francuskim kolegom.

Prema nacrtu sporazuma s talibanima, hiljade američkih vojnika bit će povučeno tokom nekoliko narednih mjeseci u zamjenu za garancije da Afganistan neće biti korišten kao baza za militantne napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Međutim, prema sporazumu, potpuni mirovni sporazum kojim će se okončati rat koji traje duže od 18 godina ovisit će o kasnijim razgovorima o pitanjima koja se tiču isključivo Afganistana. Talibani su odbacili pozive na primirje i umjesto toga pojačali operacije širom zemlje.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar